24 godine od smrti 12 banjalučkih beba (VIDEO)

597

Polaganjem vijenaca i cvijeća na spomen obilježje “Život“ u centru grada, danas je obilježeno 24. godine od smrti 12 beba u Kliničkom centru. Bebe su umrle zbog nedostatka kiseonika za inkubatore. Podsjetimo, za ovaj zločin još uvijek niko nije odgovarao.

Banjaluka se danas ponovo prisjetila najveće tragedije u našoj novijoj istoriji. Prisjetila su se naši sugrađani sa suzama u očima 12 banjalučkih beba, koje bi danas imale 24. godine. Više od dvije decenije su prošle od stradanja nedužnih beba, koje su umrle zbog nerazumjevanja svjetskih moćnika koji su odbili da obezbijede transport kiseonika na područje Banjaluke. Zločin je to za koji ni nakon toliko godina još niko nije odgovarao.

– Na ovaj dan obilježavanja smrti naše djece kod majki i kod svih drugih, ko ima imalo ljudskih osjećaja u sebi – osjećanja su pomješana. U jednom momentu osjećate se čak ponosno na svoju djecu koja su tako i neznajući ugradila svoje živote u temelje Republike Srpske. Tuga je stalni osjećaj, to nikada ne završava. Sa tim osjećajm i liježemo i ustajemo, ali i živimo, rekla je sekretar Udruženja „12 beba“ Željka Tubić.

– Rodila sam sina, koji je umro dva dana poslije zbog nedostatka kiseonika. Danas bi to bio momak od 24. godine. Imam još dva sina koje sa ponosom gledam. Željela sam da njih trojica stoje kao tri brata. Međutim, nije nam dozvolila surova sudbina. Želim da svima kažem da ovo ne smije da se ponovi nikada i da je na nama učinjena velika nepravda, dodala je Dragoslava Jaćimović.

Stradanje 12 beba nije izmišljena prilča, poručuje predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Moćnici su se igrali sa tuđim, nevinim životima.

– Danas nažalost obilježavamo dan njihove smrti. Bebe koje su tek rođene, nisu znale da su rođene, nisu ni bile svjesne svog života. Umrle su zato što je neko u Njujorškim kancelarijama i šriom NATO kancelarija i drugih svjetskih međunarodnih orgnaizacija nisu imali razumijevanja jer nisu htjeli da vjeruju u onu vijest koja dolazi iz Banjaluke, a to je da umru bebe. Svijest moramo da očuvamo među našim narordom, to nije samo bol 12 majki koje su izgubile bebe, nego je to bol svih nas, istakao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Bol zbog gubitka 12 nevinih bića je neprolazna. Naručja majki ostala su prazna, dječije pjesmice nikada nisu otpjevane, svjećice na tortama nikada nisu ugašene. Ugašeni su samo životi rukom moćnika, koji za bol i molbe nisu imali razumijevanja. Zločin je ovo koji nikada ne smijemo da zaboravimo.

Novinar: Tea Beader

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA