Zaštićeni svjedok o torturama i mučenju u kampu mudžahedina

673
Sakib Mahmuljin

Zaštićeni svjedok danas je tokom suđenja nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu govorio o tome kako su ga zarobili pripadnici odreda “El mudžahedin”, o psihofizičkim torturama u kampu te jedinice u selu Kamenica kod Zavidovića, kao i o odsječenim glavama srpskih boraca koje je vidio.

Svjedok, koji je svjedočio pod oznakom “S5”, ispričao je da su ga kao pripadnika sanitetske službe Vojske Republike Srpske zajedno sa Veliborom Trivičevićem zarobili pripadnici jedince “El mudžahedin” u selu Krčevine 21. jula 1995. godine.

Prema njegovim riječima, tada su vidjeli obezglavljenog borca Vojske Republike Srpske, kome je i stomak bio razrezan. On je dodao da su mudžahedini natjerali njega i Trivičevića da legnu na zemlju i zastrašivali da će im odsjeći glave.

Zaštićeni svjedok je napomenuo da su ga dva mudžahedina odvela zajedno sa Trivičevićem u selo Livada gdje su bili zatvoreni u neki magacin sa još 11 Bošnjaka koji su bili pripadnici Lake pješadijske brigade Prnjavor.

On je govorio o tome da su kasnije pripadnici Vojske Republike Srpske odvojeni od zarobljenih Bošnjaka i da su u lošim higijenskim uslovima vezani lancima ili na bizaran način, sa kocem ispod koljena, a svezanim i rukama i vratom za noge.

U kampu odreda “El mudžahedin” u selu Kamenica svjedok je, kako je naveo, bio zatvoren zajedno sa Igorom Guljivatejiem, Veliborom Trivičevićem, Veliborom Tošićem, Vinkom Aksentićem, Goranom Stokanovićem, Krstanom Marinkovićem, Petkom Marićem, Duškom Pejićem i Miodragom Samcem.

Zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH tokom iskaza se prisjetio ubistva i obezglavljivanja Gojka Vujičića.

– Donijeli su nam odsječenu glavu Vujičića i tjerali da ljubimo `brata`. Nakon toga su je odnijeli i žicom fiksirali za zid u objektu u selu Kamenica – rekao je svjedok.

Svjedok je ispričao i o pokušaju samoubistva Vinka Aksentića i mučenja kroz koja je prolazio kada je odbio da odsječe glavu Krstanu Marinkoviću, te kada su mudžahedini donijeli odsječene glave Momira Mitrovića i Predraga Kneževića iz kojih je kapala svježa krv. On je dodao da su glave kasnije odnesene, a tijela sahranjena obezglavljena.

On je dodao da su mu pripadnici odreda “El mudžahedin” rekli da su stigli iz Tunisa, Maroka, Albanije, Saudijske Arabije ali i da ih je bilo i iz zemalja Zapadne Evrope, kao i da su u kampu bila i dva uniformisana dječaka od oko 12 godina.

– Jedan od tih dječaka mudžahedina stao mi je nogom za vrat i to me je boljelo mjesecima, dok je Trivičeviću razrezao nožem ušne resice – rekao je svjedok.

On je istakao i slučajeve kada su civili Bošnjaci iz sela dolazili u kamp mudžahedina i šamarali zatvorenike.

Ovaj zaštićeni svjedok potvrdio je da je prebačen u Kazneno–popravni zavod Zenica 21. avgusta 1995. godine gdje je ostao zatočen do razmjene 7. januara 1996. godine

Tužilac je prikazao i tri video-klipa, od kojih je dva dostavio Haški tribunal u sklopu predmeta, a jedan dostavljen iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u sklopu izvještaja o krivičnom djelu.

Na snimcima je zaštićeni svjedok trebalo da prepozna objekat u mjestu Kamenica i šatorsko naselje mudžahedina, kao i neke od pripadnika odreda, koji su bili u društvu tadašnjeg predsjednika Predsjedništva Alije Izetbegovića i optuženog Sakiba Mahmuljina.

Advokat Fahrudin Ibrišimović insistirao je tokom unakrsnog ispitivanja svjedoka da sazna ko je bio starješina, odnosno “emir” u kampu mudžahedina.

Ibrišimović je pitao i da li je sanitetska služba Trećeg bataljona Lake pješadijske brigade Prnjavor bila logistički oslonjena na Banjaluku ili Beograd nastojeći da ukaže na dio optužnice u kojem stoji da je riječ o međunarodnom oružanom sukobu.

Sakibu Mahmuljinu sudi se pred Sudom BiH za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na širem području Zavidovića i Vozuće 1999. godine

Naredno ročište zakazano je za srijedu, 20. aprila.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA