Vučić: Politički ekstremizam na Balkanu prijetnja za stabilnost

509

Premijer Srbije Aleksandar Vučić upozorio je da narastajući politički ekstremizam na Balkanu predstavlja prijetnju stabilnosti u BiH i regionu i poručio da je njegova najveća briga situacija u BiH.

– Ko zna koja bi varnica mogla da zapali BiH – rekao je Vučić uoči odlaska u Mostar gdje će se sutra sastati i sa bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

On je naglasio da je stabilnost regiona ono o čemu svi treba da brinu i poručio da je njegova najveća briga situacija u BiH.

Vučić je konstatovao da su nedavne haške presude “podstakle napetu atmosferu kakva nije bila godinama”.

– Moja najveća briga je situacija u BiH – rekao je premijer Srbije za portal “Politiko”.

On je ukazao da su provokacije koje su uslijedile nakon presuda na svim stranama, uključujući i to što su pristalice lidera Srpske radikalne stranke /SRS/ Vojislava Šešelja slavile u Srebrenici, “stvorile bure baruta”.

– Od sredine marta, s vremena na vreme, izgledalo je kao da smo se vratili u devedesete godine. Jedine važne teme ovde su bile presuda Radovanu Karadžiću, odnosi Srbije i BiH, odnosi Srbije i Hrvatske i kada ćemo početi sa stvarnim pomirenjem. Kao neka vremenska mašina – rekao je Vučić.

Vučić je podvukao da Vlada Srbije neće reagovati na provokacije susjeda i da će nastaviti da poštuje teritorijalni integritet BiH.

On je poručio da je manje zabrinut za situaciju na Kosovu i Metohiji, bez obzira na nedavne političke tenzije i naglasio da ne vidi nikakvu mogućnost za nove sukobe na tom području.

U Mostaru će sutra biti otvoren Međunarodni sajam privrede “Mostar 2016”, a svečanom otvaranju prisustvovaće predstavnici vlasti svih nivoa iz BiH i regionalni lideri.

Otvaranje sajma predviđeno je u 11.00 časova, a najavljeno je obraćanje premijera Srbije Aleksandra Vučića, predsjednika Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, te zamjenika premijera Vlade Turske – zemlje partnera sajma Numana Kurtulmusa, koji će sajam proglasiti otvorenim.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA