U Srpskoj živi preko 80.000 oboljelih od dijabetesa

662

Dom zdravlja Bijeljina organizovao je, povodom Svjetskog dana zdravlja, punktove u gradu gdje se vrše osnovni, preventivni pregledi građana.

Zamjenik direktora Srđan Mijatović rekao je da Dom zdravlja Bijeljina već osmu godinu obilježava Svjetski dan zdravlja, a ove godine tema obilježavanja je dijabetes, bolest koja uzima sve više maha.

Mijatović je naveo da dijabetes predstavlja globalni zdravstveni problem i da je osamdesetih godina prošlog vijeka bilo tri puta manje oboljelih nego danas, a pretpostavke su da će ih za 20 godina biti duplo više.

– U svijetu je 150 miliona oboljelih od dijabetesa. Na području Republike Srpske ima 80.000 oboljelih, a u Bijeljini 6.000, naveo je Mijatović.

On je podsjetio da postoje tri tipa šećerne bolesti, tip jedan, tip dva i gestacioni dijabetes.

– Tip jedan javlja se kod djece i adolescenata i liječi se inzulinskim nadoknadama, pravilnom ishranom i fizičkom aktivnošću. Tip dva javlja se kod starijih osoba kod kojih se najlakše može kontrolisati oralnom terapijom, dijetama i redovnom fizičkom aktivnošću, rekao je Mijatović.

Mijatović je napomenuo da je potrebno voditi računa o tjelesnoj masi, u ishranu uvrstiti dosta žitarica i voća, bez mnogo tjestenine i slatkiša.

Punktovi su postavljeni na lokacijama Gradski trg u Bijeljini i Dom zdravlja Bijeljina. Oovogodišnjoj akciji prvi put su se pridružili i mladi PDP-a Bijeljina koji su u centru grada na svom punktu organizovali akciju besplatnog mjerenja krvnog pritisaka i nivoa šećera u krvi.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA