Poljoprivrednici najavljuju blokadu granice zbog bescarinskog uvoza iz EU

837

Strasti koje su se uzburkale zbog priča da je BiH pristala na bescarinski uvoz iz Evropske unije danas pokušava da smiri ministar Spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Mirko Šarović poručuje da su karte još otvorene.

Priznaje da je svaki takav uvoz štetan za privredu ali i da postoje načini zaštite domaćih proizvoda.

– Ako imate kvalitetne podsticaje, onda vam neće biti problem da budete konkurentni. Drugi nivo podrške je da im se omogući izvoz u EU, što je već učinjeno, ali da im se nađe i prostor za izvoz u neke druge zemlje – rekao je Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Otvaranje granica proizvodima iz EU opustošilo bi privredu Srpske, poručuje Vladimir Usorac. Tvrdi da domaći porizvodi ne mogu da se nose sa stranom konkurencijom, pogotovo ako roba iz EU bude i do 30 odsto jeftinija.

– Ako se to desi, onda je ova država sazrela da napravimo državni udar, da uzmemo prije svega granicu. Da zaposjednemo granicu, a onda da tražimo da vlast ode mirno ili da je smijenimo silom. Vlast koja je spremna prodati svoj narod nije zaslužila da bude vlast – izjavio je Vladimir Usorac, predjsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS.

Na blokadi granice, Prnjavorčanin Zlatko Jokić naći će se u prvim redovima. Cijena mlijeka koje proizvodi mogla bi da bude veća i za 40 feninga. Za njega je to – propast.

– Ako ovim tempom i ovim dijelom se nastavi, mi vjerovatno, ovaj dio proizvodnje koji imamo, ćemo u nekom doglednom periodu morati, ili prepustiti nekome drugom, ili da kažemo, da kupimo svoje stvari i idemo na neko drugo mjesto da radimo – rekao je Zlatko Jokić.

U prerađivačkoj industriji radi 140 hiljada ljudi, koji bi lako mogli da ostanu bez posla, poručuju iz Spoljnotrgovinske komore. Iz Vlade RS samo tvrdnje da za ovaj dio priče nisu nadležni. Ali jesu za pomoć domaćim proizvođačima koja će im, ako sporazum ugleda svjetlo dana, biti neophodna.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA