Cvijanović: Status Banke Srpske uslov za aranžman sa MMF-om

670

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović najavila je da će u narednom periodu BiH razgovarati sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda o aranžmanu sa ovom finansijskom institucijom.

– Jedan od uslova, možda i najveći, odnosi se na bankarski sektor ne samo u Republici Srpskoj, nego i u Federaciji BiH, ali i kada je riječ o rješavanju statusa Banke Srpske. Imali smo različita mišljenja o tome, odnosno o dvije moguće verzije transformacije banke i to je nešto o čemu ćemo uskoro razgovarati – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da su određene dileme otklonjene, te da očekuje da će se krajem ove ili početkom sljedeće sedmice postići određeni obrisi budućeg aranžmana.

– Ne mislim na aranžman koji će biti zaključen, već aranžman koji se odnosi i na banku i uopšte na jačanje bankarskog sektora – istakla je Cvijanovićeva.

Komentarišući kritike opozicije da budžet Srpske neće izdržati više od mjesec dana, premijerka Srpske je rekla da već pet godina sluša kako neće biti plata i penzija, ali da Vlada svoje obaveze izvršava.

– Naravno da je došlo do određenih poteškoća. Prvo, jer ne postoji dugoročni aranžman, poput ovog sa MMF-om, i to već pune dvije godine, od kada je povučena zadnja tranša ali, smo, i uprkos tome, uspjeli da održavamo sistem funkcionalnim i da izvršavamo obaveze – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je drugi razlog to što je od početka ove godine Fond penzijskog i invalidskog osiguranja prešao na budžet i trezor Republike Srpske, što je Vlada Srpske uradila da bi obezbijedila apsolutnu stabilnost penzija.

Cvijanovićeva je napomenula da se sada penzije isplaćuju u roku od deset dana, a ne 30 kako je bilo u prethodnom periodu, što je ocijenila kao veliki uspjeh.

– Računam da će ti poremećaji biti otklonjeni uskoro, ali tu nema nikakvih fatalističkih scenarija koje slušam uporno od opozicije i određenih medija – kaže Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je Vlada znala da će biti određenih poremećaja nakon što se Fond PIO uvede u budžet i da penzionerima prioritet, o čemu su govorili i krajem prošle godine.

– Nadam se da ćemo vrlo brzo imati uhodan sistem sa ili bez MMF-a. Naravno da bi to bilo puno lakše ukoliko imate MMF kao dugoročni vid finansiranja budžeta, ali ukoliko nema imamo neke druge varijante koje ćemo primjenjivati – kaže Cvijanovićeva.

Ona je dodala da Republika Srpska nije izolovan slučaj i da i drugi u okruženju imaju slične probleme, ali da je sve to posljedica globalne krize prethodnih godina i nepostojanja razvijenog sistema kakav imaju zapadne zemlje, kojima je trebalo vremena da se oporave od krize.

Upitana da li će biti imenovanja novog rukovodstva Agencije za bankarstvo i Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, Cvijanovićeva je rekla da je to procedura koja će biti sprovedena kada bude bilo potrebe, ali da se sada ne radi na tome.

Komentarišući odluku o zaduživanju Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske od 43 miliona KM, premijerka Srpske je rekla da u tome ne vidi ništa posebno jer je svako planirao u okviru svojih budžeta za tekuću godinu kako će vršiti finansiranja i kakva ćže biti dinamika toga.

– Kao što mi emitujemo i obveznice i kao što idemo u neku vrstu kratkoročnog ili dugoročnog zaduživanja, tako i ostali koji treba da obezbijede sredstva i znaju kako će to vraćati – na koji način i iz kojih sredstava – rekla je Cvijanovićeva.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA