Ceremonija paljenja Blagodatnog ognja

644
U Crkvi Groba Gospodnjeg u Јerusalimu danas, na Veliku subotu, okupili su se sveštenici i vjernici pravoslavnih crkava na svečanosti paljenja Blagodetnog ognja.
 Blagodatni oganj pali se svake Velike subote kada patrijarh jerusalimski uđe u kriptu sa 33 svijeće koje simbolizuju broj godina Hristovog života.

Blagodatni oganj, koga nazivaju i najvećim čudom u Јerusalimu, pojavljuje se svake godine uoči Vaskrsa, prilikom molitve patrijarha jerusalimskog i sve Palestine u Crkvi Hristovog Vaskrsenja.

Patrijarh ulazi u crkvu čija su vrata bila zapečaćena, nakon što su sva kandila u crkvi pogašena, a komisija je utvrdila da se u njoj ne nalazi ništa čime bi se vještački izazvao plamen.

Oko 3.500 izraelskih policajaca raspoređeno je oko Crkve Groba Gospodnjeg radi obezbjeđenja ceremonije. Oni prate više hiljada vjernika koji dođu u stari dio grada.

Ovom događaju svake godine pred crkvom prisustvuju i predstavnici drugih vjerskih zajednica u Јerusalimu.

Patrijarh po izlasku iz kripte pronosi plamen kroz masu vjernika koji njime pale svoje svijeće, a potom se plamen posebnim letovima aviona prenosi u druge krajeve svijeta.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA