Bagdad: Demonstranti opljačkali parlament (FOTO)

717
Nekoliko hiljada demonstranata upalo je danas u dobro utvrđenu Zelenu zonu u Bagdadu, u kojoj se nalaze najvažnije vladine institucije i strane ambasade, a nekoliko njih opljačkalo je zgradu parlamenta nakon što poslanici nisu glasali za novi kabinet ministara, prenosi AFP.

Novinar francuske agencije navodi da je hiljade ogorčenih demonstranata ušlo u zabranjenu zonu, od kojih je nekoliko njih počelo da pljačka zgradu parlamenta. Prema riječima očevidaca, više stotina pristalica šiitskog muslimanskog sveštenika Muktada el Sadra upalo je u Zelenu zonu, a pojedini su ušli i u zgradu parlamenta.

Demonstranti, koji su se okupili ispred dobro utvrđene zone, prešli su most na rijeci Tigar uzvikujući:”Bježite, kukavice!”, misleći na poslanike koji su napuštali zgradu parlamenta.

Prema informacijama televizije Al Džazira, među poslanicima ima i povrijeđenih.

Demonstranti ušli u Zelenu zonu u Bagdadu (FOTO:© AFP 2016/ HAIDAR MOHAMMED ALI)
Demonstranti ušli u Zelenu zonu u Bagdadu (FOTO:© AFP 2016/ HAIDAR MOHAMMED ALI)

UN i četiri zapadne ambasade, koje su smještene unutar Zelene zone, saopštile su da su kompleksi zatvoreni za javnost, čime su negirani izvještaji lokalnih medija da je osoblje evakuisano.

Sadrove pristalice, čiji borci kontrolišu dijelove Bagdada i pomagali su u odbrani prestonice od Islamske države protestvuju već nekoliko sedmica, čime su odgovorili na poziv svog lidera da izlože pritisku premijera Hajdera al Abadija da ispuni obećanja o reformi Vlade.

Političke partije pružaju otpor Abadijevim naporima da zamijeni nekoliko ministara sa tehnokratama radi borbe protiv korupcije.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA