Zašto su lijekovi u BiH i dalje najskuplji u regionu?

914

Lijekovi u BiH i dalje su najskuplji u regionu.

Mogli bi biti i skuplji jer Agencija za lijekove i medicinska sredstva predložiće Savjetu ministara BiH verziju Pravilnika o cijenama lijekova, izmjenjenu u odnosu na dokument koji je u novembru prošle godine usaglasio Stručni savjet agencije.

Član Stručnog savjeta Agencije za lijekove Lazar Prodanović, ukazuje da je izmjenama pojedinih članova Pravilnika o lijekovima direktoru Agencije dato pravo mijenjanja koeficijenta kojim se utvrđuje cijena lijekova, što je po njemu urađeno pod pritiskom farmaceutskih lobija. V.d. direktora Agencije Aleksandar Zolak uskratio je građanima pravo na objašnjenje zbog čega, kako je obećavao, od 1. marta lijekovi nisu jeftiniji. U januaru, na poziciju v.d. direktora, u skladu sa stranačkim dogovorom Savjet ministara, imenuje Aleksandra Zolaka, kadar PDP-a.

Zolak je odmah, punih usta obećavao, od 1. marta građani BiH neće plaćati višestruko skuplje lijekove u odnosu na zemlje regiona. Zbog čega se to nije desilo, odgovor nismo dobili?! Rješenje jeste u donošenju Pravilnika o cijenama lijekova, koji je u skladu sa zakonom još u novembru prošle godine usaglasio Stručni savjet Agencije, ali Zolak ga je u izmijenjenom obliku uputio u Savjet ministara BiH.

Lazar Prodanović, član Stručnog savjeta Agencije za lijekove BiH kaže da se u novoj verziji načina oblikovanja cijena, sačinjenoj u februaru 2016, mijenja raniji član 10. – U članu 10 predviđena je mogućnost mijenjanja kojeficijenta u skladu sa eventualnim padom cijena, što direktoru daje mogućnost manipulacija – kaže Prodanović.

Republika Srpska, Fond zdravstva i građani, zbog enormnih cijena lijekova godišnje gube najmanje 40 miliona KM. Zbog čega je tako i ministar zdravlja Srpske Dragan Bogdanić, prilikom nedavnog susreta sa Zolakom, nije dobio zadovoljavajući odgovor. Na BiH tržištu je 90 odsto uvoznih lijekova, a dok se farmaceuti bogate BiH i njeni građani plaćaju najskuplje lijekove u Evropi i godišnje gube i do 115 miliona KM.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA