Zakon o radu opet potresa Francusku: Sukob policije sa studentima

646

Desetine hiljada demonstranata, uglavnom đaka i studenata, ponovo su u četvrtak izašle na ulice francuskih gradova da bi protestovale protiv novog Zakona o radu, kojim se, po njihovim ocjenama, smanjuju radnička prava. Ponovo je, kao i na prethodnim okupljanjima proteklog mjeseca, bilo i sukoba s policijom.

Najžešće je bilo u Parizu, Marselju, Nantu i Lionu, ali je do nereda došlo i u drugim mjestima. Manifestanti su policiju zasipali kamenicama, a ona im je uzvraćala dimnim bombama.

Istovremeno, policajac koji je prošle sedmice u Parizu udario đaka, učesnika protesta, pesnicom u lice, iako je ovaj prethodno bio na podu, smješten je u pritvor.

Tokom protesta stradali su i poneki parkirani automobil, automobilska stajališta, izlozi. Najmanje desetoro izgrednika je uhapšeno.

Protesti se održavaju protiv Zakona o radu koji sindikati, đaci i studenti smatraju previše liberalnim. Učesnici manifestacija su nosili baklje, bacali petarde i uzvikivali parole kojima su tražili potpuno povlačenje Nacrta novog zakona.

Vlast je, u međuvremenu, ponudila neke izmjene, ali protivnici zakona ističu da to nije dovoljno i da jedino može da ih zadovolji potpuno obustavljanje procedure za njegovo usvajanje. Manifestanti su uglavnom iz redova ljevice, a zanimljivo je da se sve događa upravo u trenutku kada su na vlasti socijalisti.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA