Vučić: Izetbegović umjesto pomirenja predlaže osvetu

494

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je da predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović iznio prijedlog za pravnu i političku osvetu Srbima umjesto za konačno pomirenje.

Vučić je rekao da mu je žao što Izetbegović izmišlja da bilo ko iz Beograda prijeti BiH i poručio da sa pozicije premijera nikada nije prijetio nekome, ni tokom, ni poslije bilo kakve izborne kampanje, saopšteno je iz Vlade Srbije. U odgovoru na Izetbegovićevu ocjenu da su Vučićeve izjave date prethodnih dana u funkciji predizborne kampanje, premijer Srbije poručio da je “istina samo jedna i potpuno nedvosmislena”.

– Izetbegoviću nije bilo potrebno ni dva dana po okončanju izricanja presude prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću da pokrene inicijativu za reviziju postupka po tužbi BiH protiv Srbije.Umesto za konačnim pomirenjem, on iznosi predlog za pravnu i političku osvetu nad Srbima  – ocijenio je Vučić.

Prema njegovim riječima, ovim postupkom je Izetbegović prijetio Srbiji.”Mi ćemo njegove pretnje tolerisati jer ne znam šta bi bila alternativa”, poručio je Vučić. On je naglasio da pretpostavlja da je Izetbegović slučajno prenebregao činjenicu da se, prije svega, govorilo o političkom nasilju, što i jeste njegova najava revizije tužbe za genocid. “Sa ponosom ističem da se u Srbiji svi zločini i svaka vrsta nasilja i te kako kažnjavaju.

Bilo bi dobro kada bi Izetbegović pokazao više volje da zločini nad Srbima u BiH budu rasvetljeni, a ubice i kriminalci privedeni pravdi – makar oni za koje postoje živi svedoci da su ljudima vadili oči zato što su Srbi”, rekao je Vučić. On je dodao da je siguran da bi to bio dobar početak sprovođenja prava i pravde i važan doprinos politici mira na Balkanu.

– Srbija je u potpunosti posvećena miru i pomirenju i nikakvim žalbama i tužbama i politizovanjem pojedinih slučajeva neće tražiti krivca za sukobe, ni u bošnjačkom narodu, niti u bilo kom narodu sa prostora bivše Јugoslavije – rekao je Vučić u odgovoru Izetbegoviću.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je danas za sarajevski list “Faktor” da su komentari premijera Vučića o “spirali nasilja koja se pokreće iz Sarajeva” ishitreni i vjerovatno u funkciji predizbornih odmjeravanja snaga unutar Srbije, te poručio da Sarajevo to neće tolerisati.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA