Više prvačića u školskim klupama

556

Upis prvačića u Srpskoj u pojedinim školama je već počeo, a u Ministarstvu prosvjete i kulture očekuju da će se trend povećanja broja učenika upisanih u prvi razred osnovne škole, zabilježen prethodne dvije godine, zadržati i dalje.

Lani je u školske klupe u RS prvi put sjelo 10.517 đaka, a najviše upisane djece bilo je u Banjaluci, zatim Bijeljini, Prijedoru i Doboju.

– Unazad nekoliko godina imali smo smanjenje broja upisanih učenika, međutim, taj broj je povećan u protekle dvije godine. Porast broja upisane djece najviše je primjetan u opštinama Donji Žabar, Mrkonjić Grad, Istočno Novo Sarajevo i Šipovo – rekli su u Ministarstvu i dodali da za školsku 2015/2016. godinu nije bilo upisa učenika u 53 područna odjeljenja.

Ističu da je lani najviše prvačića, njih 191, upisano u Osnovnoj školi “Branko Radičević” u Banjaluci.

– Poučeni iskustvom iz prošle godine, kada smo imali najviše djece za upis, ove godine smo počeli ranije sa evidencijom i upisom prvačića. Do sada je upisano njih 240 – rekla je pedagog u OŠ “Branko Radičević” Milana Koprena. Dodaje da testiranje prvačića počinje 4. aprila.

Školsko zvono je prvi put u prošloj godini zazvonilo za svega pet prvačića u Krupi na Uni i za njih sedam u opštini Trnovo.

Direktor Osnovne škole “Branko Ćopić” u Krupi na Uni Dragana Todić je rekla da je povećan broj djece koja se upisuju u prvi razred.

– Ove godine imaćemo 12 učenika u prvom razredu, njih šest u centralnoj školi, a ostali će nastavu pohađati u četiri područna odjeljenja – kazala je Todićeva i podsjetila da ove godine deveti razred završava 14 osnovaca.

Iako godinama bilježe pad broja učenika, u prvi razred u Osnovnoj školi “Trnovo” biće upisano pet đaka više nego lani.

– Imamo 11 maturanata, a u prvi razred smo upisali 12 učenika, sedam u centralnoj školi i pet u područnom odjeljenju – rekao je pedagog u OŠ “Trnovo” Vladimir Milić i dodao da ovu školu pohađa 70 osnovaca, te da nemaju nijednog učenika u petom razredu.

U prvi razred školske 2016/2017. godine upisuju se djeca koja su rođena 2010. godine, kao i djeca rođena godinu ranije koja iz određenih razloga nisu bila upisana u prvi razred.

Iz Ministarstva ističu da će upis biti obavljan tokom aprila i maja.

Zakon

Prema Zakonu o osnovnom obrazovanju, u prvi razred se upisuju djeca koja do 1. septembra tekuće godine navršavaju šest godina i koja su psihofizički spremna za praćenje i savladavanje vaspitno-obrazovnog programa u školi.

U prvi razred upisuju se i djeca koja imaju više od šest godina, a koja zbog bolesti ili drugih razloga nisu bila upisana u školu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA