Usvojena Strategija razvoja grada za period od 2016. do 2020. godine (VIDEO)

542

Skupština grada Istočno Sarajevo usvojila je revidiranu Strategiju razvoja grada za period od 2016. do 2020. godine. Ova Strategija predstavlja glavni instrument za upravljanje razvojem grada u navedenom periodu.

Revidiranu Strategiju razvoja Istočnog Sarajeva u naredne četiri godine izradio je tim gradske razvojne agencije. Na ovaj način se pruža mogućnosti rukovodstvu grada da na optimalan način izvrši budžetsko i prostorno planiranje.

– Svim privrednicima, javnim ustanovama i nevladinim organizacijama, poslužiće konkretno u izradi njihovih projektnih prijedloga kojima namjeravaju da apliciraju za sredstva domaćih i međunarodnih fondova, rekla je samostalni stručni saradnik za upravljanje projektima u RAIS Adrijana Rac.

Strategija je usklađena sa dokumentima donesenim na višim nivoima vlasti i predstavlja sublimaciju strategija koje su donesene na nivou šest gradskih opština, poručio je nakon usvajanja gradonačelnik Istočnog Sarajeva. Samardžija je dodao da je ovaj dokument bitan , jer će izgradnja određenih kapaciteta biti finansirana iz republičkog budžeta, kao što je Bolnica Istočno Sarajevo.

– Svaka od naših lokalnih zajednica ima svoje Strategije i njihovi strateški planovi, ciljevi i projekti su sadržani u Strategiji grada. To je jedan od najznačajnijih dokumenata za svaku lokalnu zajednicu, pa i za Istočno Sarajevo. Na bazi nje se planiraju i budžetska sredstva i prostorni planovi, istakao je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija.

Odbornici su usvojili i Izvještaj o izvršenju budžeta grada za 2015. godinu koji je ostvaren sa 110 odsto na prihodovnoj strani, a rashodi su 99 odsto, što znači da je u budžetu ostvaren suficit od 934 hiljade KM. Do suficita je, pojašnjava gradonačelnik, došlo jer je 31. decembra 2015. došlo do izvršenja sudske presude u korist grada u iznosu od 788 hiljada maraka.

– A drugi dio do 934 hiljade maraka, odnosi se na određene uštede koje smo učinili od momenta planiranja rebalansa budžeta do 31.12.2015. To je iznos od 134 hiljade KM, dodao je Samardžija.

Odbornici opozicije nakon sjednice se nisu obraćali medijima, pa smo ostali uskraćeni za njihov komentar Strategije razvoja grada i Izvještaja o izvršenju budžeta za prošlu godinu. Vojislav Milinković je imenovan za novog vršioca dužnosti načelnika Odjeljenja za finansije grada Istočno Sarajevo. Skupština je usvojila Izvještaje o radu i finansijskom poslovanju za prošlu godinu Turističke organizacije, Razvojne agencije i Matične biblioteke.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA