Prvi put obilježen Dan socijalnog rada (VIDEO)

653

Medjunarodni dan socijalnog rada je prvi put obilježen i u Srpskoj i to na Fakultetu političkih nauka. Kroz brojne radionice, organizovane na inicijativu studenata Odsjeka za Socijalni rad, mnogi gosti i studenti drugih fakulteta mogli su saznati više o njihovim aktivnostima. Svjesni da se nedovoljno zna o ovoj sferi obrazovanja ali i socijalnoj zaštiti, nastojali su da iskoriste ovaj dan i predstave naučno i praktično djelovanje.

– Danas smo pozvali socijalne radnike koji rade u zdravstvu u obrazovanju, u nevladinim organizacijama, tako da ćemo imati neki spektar socijalnog rada u praksi kako izgleda, diskusiju sa studentima, takodje ispred fakulteta pričaju o socijalnom radu u smislu naučnom – rekla nam je Teodora Ševa, student.

– Medjunarodni dan je organizovan zbog toga da ljudi imaju jasnu predstavu o tome šta je socijalni rad. Koda nas često nema prave slike jer socijalni rad se povezuje sa siromaštvom. Danas je ovdje organizovana konferencija i panel diskusija gdje učestvuju i predstavnici centra za socijalni rad – dodao je Vladimir Tomašević, jedan od studenata.

Mladi su se bavili organizacijom, a profesori su skrenuli pažnju i na ukupnu situaciju u društvu i nedovoljnu zastupljenost socijalnih radnika. Potreba za njima postoji u svim oblastima društvenog života, ali se nedovoljno angažuju, i malo se zna o samoj zaštiti.

– Ova profesija nije dovoljno afirmisana u društvu, nedovoljno i ona sama prikazuje i pokazuje javnosti ono što ostvaruje,a ima velikih rezultata u radu. Loši su uslovi rada socijalnih radnika, velika su ograničenja i u materijalnom i u kadrovskom smislu i predstavlja problem u obavljanju djelatnosti – riječi su Mire Ćuk,
profesora i docenta na Fakultetu političkih nauka.

Medjunarodni dan socijalnog rada obilježava se svake godine trećeg utorka u mjesecu martu. Konferenciju na Fakultetu političkih nauka su upotpunili i studenti Akademije umjetnosti koji su dok je trajalo predavanje crtali na temu ‘Kako ja vidim socijalni rad’.

Autor: Jelena Bojanić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA