U okviru „Programa za mlade lidere“ šest učenika i profesorica odlaze u SAD (VIDEO)

1026

Profesorica i šest učenika dobojskih srednjih škola u okviru „Programa za mlade lidere“ putuje na usavršavanje i unapređenje svojih znanja u Ameriku, tim povodom imali su prijem kod Gradonačelnika grada Doboja.

Program Američke ambasade ponudio je srednjoškolcima iz Doboja, Zenice i Stoca, mogućnost da otputuju u Ameriku i posjete radionice na kojima će razvijati svoje vještine i sticati nova znanja. Učenici će u Americi boraviti 23 dana. Vjeruju da će im ovo putovanje mnogo značiti.

– Očekujem prvo da se fino provedemo, pošto smo neki dan dobili plan i program. Plan i program nam je isplaniran iz minuta u minut, svakog minuta znamo gdje smo i šta radimo. Mogu vam reći da je plan i program sagrađen od veoma korisnih radionica, koje ne samo da pomažu nama mladima da stvorimo svoj karakter, nego da izgradimo i svoju ličnost, rekao je učenik medicinske škole Đorđe Dujković.

Svi učenici iz dobojskih srednjih škola imali su priliku da se prijave na „Program za mlade lidere“. Iako je zainteresovanih za ovaj program bilo mnogo više, samo šest najboljih odlazi u Sjedinjene Američke Države.

– Američki kutak je od početka bio sa svim zainteresovanim srednjoškolcima iz Doboja koji su mogli da apliciraju za sve srednje škole iz Doboja. Bilo je mnoštvo prijava, prvi krug je protekao onako uzbudljivo, njih 16 je prošlo u uži krug kada su imali test, nakon toga izabrano je njih šest, istakao je direktor Američkog kutka Doboj Siniša Simić.

Učenici iz Doboja koji su ispunjavali uslove ovog projekta, danas su bili na prijemu kod Gradonačelnika. Troškove njihovog putovanja i boravka snosi Američka Vlada dok im je novčana pomoć stigla i od gradske uprave.

– Ono sve što će oni naučiti tamo, odlazeći u Ameriku, moći će prenijeti ovdje. Moći će da svoja iskustva i ono što su vidjeli. Vi ako ne odete i ako ne vidite, a naša je želja da uđemo u Evropsku Uniju, da budemo sa zapadom, moramo vidjeti njihove vrijednosti da bismo znali cijeniti, a isto ako i prenositi ovdje. Moja je želja da što veći broj učenika odlazi, kazao je gradonačelnik Doboja Obren Petrović.

Profesorica i učenici na ovaj program odlaze 30 – og marta. Prvih 14 dana provešće u Pitsburgu, a ostatak će boraviti u Vašingtonu.

Autor: Biljana Đukić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA