U Idomeniju protest izbjeglica

707

Sa grčke strane granice ka Makedoniji, u kampu Idomeni, protestuju izbjeglice sa Bliskog istoka nezadovoljne odlukom o zatvaranju granica u državama balkanske rute, objavio je portal Telegraf.mk.

Sa njemačkim zastavama u rukama izbjeglice traže da Makedonija otvori granicu uzvikujući: “Molimo vas pomozite nam” i “I mi smo ljudi”.

U centru za prihvat izbjeglica u grčkom pograničnom mjestu Idomeniju gotovo 15.000 izbjeglica čeka ulazak u Makedoniju, koja je od ponedjeljka ujutro u potpunosti zatvorila svoju južnu granicu, saopštili su predstavnici UNHCR-a na terenu.

Kako je prenijela turska agencija Anadolija, koordinator UNHCR-a u Idomeniju Babar Balok rekao je da je situacija s izbjeglicama u tom grčkom selu svakim danom sve gora.

Kako je kazao, broj od skoro 5.000 djece koja borave u kampu dodatno pogoršava situaciju, s obzirom da se prihvatni centar već danima suočava s velikom humanitarnom krizom.

– Makedonska granica je zatvorena i od tada nijedna izbjeglica nije ušla u Makedoniju. Nemamo informacija do kada ce granica biti zatvorena. Mnoge izbjeglice ne znaju da je granica zatvorena i nastavljaju da pristižu u nadi da će svoj put nastaviti dalje – izjavio je Balok.

On je pozdravio jucerašnju odluku EU da finansijski pomogne Turskoj, kako bi se zaustavio priliv izbjeglica u Evropu, ali je napomenuo kako je na samitu u Briselu više trebalo razgovarati o njihovom premiještanju. Broj onih koji svakodnevno pristižu mnogo je veći od predviđenog broja koji su planirale da prihvate zemlje EU.

Koordinatorka UNHCR-a na južnoj granici Makedonije Barbara Klozi potvrdila je kako je juče ujutru posljednji voz sa 437 izbjeglica krenuo za Tabanovce, na sjevernoj granici sa Srbijom. Istakla je da se i situacija u Tabanovcima pogoršava jer prihvatni kamp u tom mjestu nema kapaciteta da primi više od 1.000 izbjeglica koje čekaju da uđu u Srbiju.

Humanitarne organizacije u Idomeniju tvrde kako nemaju mogućnosti da zadovolje ni osnovne potrebe izbjeglica, posebno potrebu za hranom, s obzirom na to da je prihvatni kamp prepun ljudi koji su ostali blokirani na “ničijoj zemli”, a koji ne namjeravaju da vraćaju nazad.

Za izbjeglice iz ratom zahvaćenih zemlja Bliskog istoka prethodnih dana je takođe smanjen ulaz u Makedoniju, zbog strogih mjera kontrole duž balkanske rute i selektivnijeg propuštanja.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA