Tvorac „meldonijuma“: Sportisti koriste ovu supstancu zbog srca

566

Zbog korištenja „meldonijuma“, 7. marta je bila diskvalifikovana teniska zvijezda Marija Šarapova. U posljednjih nekoliko dana doping-test nije prošlo još četvoro ruskih sportista.
Zabrana za „meldonijum“ stupila je na snagu početkom 2016. godine. Tragovi preparata su bili pronađeni u urinu uzetom od Šarapove za vrijeme Otvorenog prvenstva Australije u januaru.
Teniserka je ispričala da već deset godina koristi „meldonijum“ iz zdravstvenih razloga i navela da nije znala da se lijek našao na spisku preparata koje je zabranila Svjetska anti-doping agencija.

Smatra se da „meldonijum“ utiče blagotvorno na organizam sportista: povećava izdržljivost, pomaže bržem oporavku i stimuliše rad nervnog sistema.
Tvorac preparata Ivar Kalvinš insistira na tome da je „meldonijum“ lijek, a ne doping.

– Svo to vrijeme nije bilo nikakve sumnje da je ’meldonijum‘ efikasan u liječenju bolesti krvnih sudova. On je veoma popularan u zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza, prije svega kao lijek. Međutim, sportisti ga koriste za zaštitu organizma tokom treninga, izloženi su velikom teretu, rade na granici fizičkih mogućnosti. Veoma im je važno da zaštite svoje srce – rekao je šef Instituta za organsku sintezu Letonije profesor Kalvinš.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA