Tužilaštvo traži pritvor, odbrana ukidanje zabrane

538

Tužilaštvo BiH predložilo je Sudu BiH da ponovo odredi mjeru pritvora lideru Saveza za bolju budućnost Fahrudinu Radončiću, jer smatra da su se za to stekli svi zakonom predviđeni uslovi.

Tužilac Emir Neradin rekao je da je Radončić, koji je optužen za udruživanje radi činjenja krivičnih djela ometanje rada pravosuđa i davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, odmah po puštanju iz pritvora 17. februara prekršio mjere zabrane koje mu je Sud izrekao.

Neradin je naveo da se Radončić po izlasku iz pritvora obratio novinarima i da je dao izjavu na okolnosti u predmetu koji se vodi protiv njega, istakavši da je optuženi tada rekao da je riječ o provokaciji u slučaju njegovog hapšenja i o politički montiranom procesu.

Nakon toga, kaže Neradin, optuženi je istog dana otišao na slavlje u restoran koji se nalazi na 31. spratu “Avazovog” tornja.

Tužilaštovo je navelo da sve navedene sumnje proizilaze iz priloženih dokaza, a riječ je o snimcima koji su pušteni u Sudu, a koji pokazuju Radončićeve aktivnosti nakon puštanja na slobodu.

Neradin je dodao da policija tog dana nije potvrdila nikakvo kršenje mjera zabrane.

Odbrana je predložila Sudu BiH da odbaci prijedlog Tužilaštva BiH, navodeći da ono nema nadležnost da utvrđuje da li su prekršene mjere zabrane.

Advokat Asim Crnalić pojasnio je da samo tijela koja su određena za praćenje izvršenja mjera zabrane mogu obavijestiti Sud koji će se onda odrediti o tome.

Navede argumente Tužilaštva BiH za određivanje pritvora, Crnalić je demantovao tvrdeći da je to što je Radončić činio učinio u neznanju i bez namjere da prekšri mjere zabrane.

Crnalić je to obrazložio time da Radončić po izlasku iz pritvora bez pratnje advokata nije pročitao rješenje Suda BiH u kojem su navedene mjere zabrane.

Advokat je obavijestio Sud BiH da je po dolasku u “Avazov” toranj odmah prenio Radončiću da ode u svoj stan koji se nalazi na 33. spratu tornja, što je optuženi i učinio.

Advokat Dragan Barbarić smatra da Sud BiH treba da ukine sve mjere zabrane koje su Radončiću izrečene, osim zabrane kontaktiranja sa određenim licima i svjedocima.

Obraćajući se Sudu BiH, optuženi Radončić potvrdio je da je 17. februara napustio prostorije Suda bez prisustva advokata, da nije pročitao rješenje o određivanju mjera zabrane i da je rekao novinarima da ne može komentarisati sudsku odluku.

Radončić je naveo i da je neposredno nakon njegovog dolaska u restoran u “Avazovom” tornju došao advokat Crnalić koji mu je rekao da mora otići.

Optuženi je istakao da nakon toga mjesec i po dana nije izašao iz stana, čak nije otišao ni na ljekarske preglede, što može da potvrdi i policijska uprava koja je vršila kontrole.

Prema njegovim riječima, Tužilaštvo BiH ovo sve čini s ciljem da bi on za 25 dana svjedočio na Kosovu, čime bi njegov kredibilitet bio manji, odnosno da ga ubiju kao političara.

Odbrana i Tužilaštvo čekaju odluku Suda BiH o navedenim prijedlozima.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA