Tužilaštvo BiH traži određivanje pritvora za Fahrudina Radončića

549

Tužilaštvo BiH uputilo je prijedlog za određivanje pritvora lideru SBB-a Fahrudinu Radončiću, navodeći da su se nakon odluke o žalbi Suda BiH za to stekli procesni uslovi.

– Odlukom Suda BiH odbijene su žalbe Tužilaštva i odbrane i ostao je na snazi kućni pritvor, ali s obzirom na to da je optuženi prekršio mjere zabrane, Tužilaštvo BiH traži određivanje mjere pritvora, saopšteno je iz tog tužilaštva.

Radončićev advokat Asim Crnalić rekao je danas da je Sud BiH odbio prijedlog Tužilaštva da Radončić bude vraćen u pritvor, ali i da je odbijena žalba odbrane kojom je traženo da se Radončiću ublaže mjere zabrane.

Radončić je uhapšen 25. januara i do 17. februara bio je u pritvoru.

Sud BiH potvrdio je 15. februara optužnicu protiv Radončića, Bakira Dautbašića, Zijada Hadžijahića i Bilsene Šahman. Tužilaštvo BiH optužilo je Dautbašića i Šahmanovu da su pokušali da izvrše uticaj na svjedoka Azru Sarić da lažno svjedoči na suđenju Naseru Keljmendiju na Kosovu.

Radončić, delegat u Domu naroda parlamenta BiH, u optužnici je označen kao organizator krivičnog djela, a ostali kao izvršioci.

Radončić je optužen da je u dogovoru s Dautbašićem nastojao od Zijada Hadžijahića, zaposlenog u američkoj Ambasadi u BiH, saznati da li je u vezi s pritiskom na Sarićevu otvorena istraga i, ako jeste, da pokuša uticati da se istraga zatvori.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA