Tusk: Dani ilegalne migracije u Evropu su okončani

613

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk objavio je, poslije samita sa turskim premijerom Ahmetom Davutogluom, da su “okončani dani ilegalne migracije u Evropu”.

– Turski premijer je potvrdio da će Turska primiti ilegalne migrante koji budu uhvaćeni u turskim vodama, naveo je Tusk na Tviteru.

On je istakao da su se lideri EU usaglasili oko hitne pomoći Grčkoj zbog “teške humanitarne situacije na terenu”.

– Uprkos dobroj primjeni zajedničkog Akcionog plana, priliv migranata iz Turske u Grčku je i dalje veliki, mora da bude smanjen, naveo je Tusk.

Tusk je, takođe, dodao da EU ne može da bude “ravnodušna” prema pitanju slobode medija u Turskoj, nakon što je turska vlada preuzela kontrolu nad opozicionim listom “Zaman”.

Merkel: Ponuda Turske potencijalan napredak ka rješenju krize

Ponuda Turske da preuzme sve ilegalne migrante koji napuste njene obale na putu za Evropu predstavlja potencijalan napredak ka rješavaju izbjegličke krize, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel, poslije maratanskog samita EU-Turska u Briselu.

Merkel je poslije samita, koji je okončan poslije 15 sati, na konferenciji za novinare rekla da su lideri EU podržali osnovne smjernice plana koji je iznio turski premijer Ahmet Davutoglu, ali da je potrebno još da se radi na postizanju sporazuma do sljedećeg samita EU, 17. i 18. marta.

Upitana da li se i dalje protivi članstvu Turske u EU, Merkel je odgovorila da to pitanje “nije danas na dnevnom redu” i da je strateška saradnja sa Ankaraom od vitalnog geopolitičkog interesa za Evropu, prenio je Rojters.

Lideri EU su, prema njenim riječima, izrazili zabrinutost jer je turska vlada preuzela kontrolu nad najtiražnijim listom “Zaman” i istakli podršku slobodi medija.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA