Turska: Policija ispalila suzavac i gumene metke

583

Turska policija ispalila je suzavac i gumene metke kako bi rastjerala demonstrante ispred zgrade najtiražnijeg lista “Zaman” nakon što su vlasti preuzele kontrolu nad dnevnikom.
Sud je juče imenovao prinudnog upravnika za “Zaman”, njihov istoimeni ogranak na engleskom jeziku i agenciju “Čihan”, koji su povezani sa imamom Fetulahom Gulenom koji je u SAD.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava i evropski zvaničnici osudili su nasilno preuzimanje kontrole nad listom.

– Veoma sam zabrinut zbog posljednjih dešavanja u listu `Zaman` što ugrožava napredak koji je Turska ostvarila u drugim oblastima. Nastavićemo da pažljivo pratimo situaciju. Turska, kao zemlja kandidat za članstvo u EU, treba da poštuje slobodu medija – rekao je evropski komesar za proširenje Johanes Han.

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc smatra da je nasilno preuzimanje kontrole nad listom “Zaman” novi udarac za slobodu medija i najavio da će sutra razgovarati o ovom pitanju sa premijerom Turske Ahmetom Davutogluom.

– To nije samo nasilno preuzimanje kontrole nad listom koji je kritikovao vlast. Sama činjenica da je Vlada preuzela kompletan dnevnik predstavlja ozbiljan udarac Ankare slobodi medija – smatra predsjedavajući komiteta za strana pitanja u Bundestagu Norbert Rotgen.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA