Tuneli u rudniku željezne rude “Ljubija” pogodni za uzgoj šampinjona (VIDEO)

860

U tunelima Rudnika željezne rude “Ljubija” kod Prijedora početkom oktobra prošle godine počela je proizvodnja šampinjona. Na tim poslovima trenutno je zaposleno pet radnika, a rukovodstvo rudnika najavilo je proširenje proizvodnje.

Tuneli u Rudniku željezne rude “Ljubija” pokazali su se kao izuzetno uslovni za uzgoj i proizvodnju šampinjona. Za sada su u funkciji tri od postojećih šest tunela, u kojima je od oktobra do danas proizvedeno oko 10 tona šampinjona.

– Proces proizvodnje u ovim tunelima traje oko 60 dana. U tih 60 dana, mi mižemo zasaditi nekih 600 do 700 vreća po pet i po kilograma. To je nekih tri do četiri tone. Kad se sve sabere toje oko 100 tona na godišnjem nivou, što je naš cilj, rekao je direktor RŽR “Ljubija” Stanko Vujković.

Mjesta u kojima se uzgajaju šampinjoni moraju ispunjavati određene uslove. Najbitniji su higijenski uslovi, temperatura vazduha, dovoljne količine vode i slično.

– Poslije svake berbe ide pranje. Higijena se održava. Temperatura je 25 stepeni u procesu inkubacije, a to je oko osam do deset dana. Svakodnevno moramo zalijevati šampinjone, kazao je rukovodilac proizvodnje Jadranko Tomaš.

Gljive iz prijedorskog rudnika plasiraju se na domaće tržište, au planu je i izvoz na tržišta zemalja Evropske unije.

– Mi trenutno radimo kompletnu standardizaciju ovog projekta, uključujući ISO i druge standarde. Imamo ponuda da izvozimo u EU, dodao je Vujković.

U pogonima za proizvodnju šampinjona trenutno je zaposleno pet radnika. Rukovodstvo rudnika ističe da je u planu proširenje proizvodnje u ostalim tunelima, a plan je i da se u jednom od tunela uzgaja bukovača.

Autor: Branka Dakić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA