Trijumf Sandra Mikanovića na Festivalu prijateljstva “Matirajmo predrasude”

817

Sandro Mikanović, član ŠK Velemajstor iz Brčkog, pobjednik je drugog međunarodnog Festivala prijateljstva “Matirajmo predrasude”, održanog 26. marta u Banjaluci.

Pored njega, pehare su dobili Boris Đurđević iz Dervente (seniori), Katerina Leonardi iz Ljubljane (žene), Radislav Kitić iz Banjaluke (osobe sa invaliditetom), Marko Lipovčić iz Teslića (kadeti do 18 godina) i Laura Unuk iz Ljubljane (kadetkinje do 18 godina).

U Narodnoj skupštini RS okupilo se 107 šahista iz 22 mjesta BiH, te Hrvatske (Slavonski Brod i Vukovar) i Slovenije (Ljubljana), Među njima je 95 šahista sa bh. rejting liste, po 5 igrača sa srpske i hrvatske, kao i 2 šahistkinje sa slovenačke rejting liste.

Najvišu titulu imala je Laura Unuk, ženski međunarodni majstor, koja je 2014. u Južnoj Africi postala svjetska šampionka u grupi kadetkinja do 16 godina.

Predškolska ustanova – Klub za djecu “Kockica” i ove godine je prva pozdravila goste, plesnom tačkom i nizom recitacija. Potom se gostima obratio Branko Tomić, predsjednik Škole šaha “Skakač”, nakon čega je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS, takmičenje proglasio otvorenim.

Igrači su na raspolaganju imali po 10 minuta za partiju i dodatnih 5 sekundi za svaki povučeni potez.

Festival prijateljstva “Matirajmo predrasude” prijavljen je Svjetskoj šahovskoj federaciji (FIDE) i biće rejtingovan za rapid rejting listu.

Konačnu tabelu pogledajte OVDJE.

Sveukupnom i pobjednicima po grupama uručeni su pehari, trojica prvoplasiranih dobila su medalje, a svi učesnici zahvalnice.

Specijalnu nagradu primio je najmlađi učesnik, Jakov Perić iz Bijeljine.

Ukupno je odigrana 371 partija, u kojima su bijeli slavili 180, a crni 150 puta, Remijem je okončano 38 duela, dok su u preostale 3 partije presuđene kontumacije.

Sudili su Mirza Miralem, Nikola Lakić, Nemanja Šipka (ujedno zadužen za kompjutersko parovanje)), Boris Malić i Milan Jovišić.

Manifestaciju održanu u cilju razvoja multikulturalnosti i saradnje među narodima i različitim društvenim grupama, pomogli su Narodna skupština RS, Gradska uprava grada Banjaluka, Elektrokrajina, Šume RS, ŠG Gradiška, ŠG Oštrelj – Drinić i Hotel “Banja Luka”.

Najuspješniji po grupama

Osobe sa invaliditetom (6 učesnika)

 1. Radislav Kitić
 2. Drago Čavar
 3. Đorđe Vidović

Žene (5 učesnica)

 1. Katerina Leonardi
 2. Jelena Gajić
 3. Nedeljka Pralica

Seniori (58 učesnika)

 1. Boris Đurđević
 2. Sergej Molčanov
 3. Mile Bertović

Kadetkinje (10 učesnica)

 1. Laura Unuk
 2. Žana Kokanović
 3. Ivana Mikić

Kadeti (28 učesnika)

 1. Marko Lipovčić
 2. Bojan Maksimović
 3. Tarik Ekmeščić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA