Teško oštećene crne kutije

566

Crne kutije putničkog aviona “boing 737-800”, koji se srušio u Rostovu na Donu, na jugu Rusije, veoma su oštećene i biće potrebno mjesec dana za dekodiranje podataka, saopštio je ruski Međudržavni komitet za avijaciju (IAC).

“Na primljenim kutijama su velika mehanička oštećenja. Stručnjaci su počeli sa analizom, otvaranjem i uklanjanjem memorijskih modula iz zaštitnog kućišta kako bi obnovili kablovske konekcije što će im omogućiti preuzimanje podataka”, saopštio je Komitet.

Prema međunarodnim propisima avijacije, istragu će voditi ruska agencija za bezbjednost u avio saobraćaju sa predstavnicima SAD, gdje je avion napravljen, i Ujedinjenih Arapskih Emirata, gdje je sjedište kompanije prevoznika.

Ruski ministar transporta Maksim Sokolov rekao je da će aerodrom u Rostovu na Donu početi sa radom sutra ujutro.

Kompanija “Flajdubai” saopštila je da organizuje isplatu finansijskih sredstava porodicama žrtava u visini od 20.000 dolara po putniku u skladu sa uslovima transporta u vanrednim okolnostima.

Šef ruske federalne agencije za avio-transport Aleksandar Neradko rekao je ranije da se mogu dešifrovati podaci sa obje kutije.

On je rekao da je ovo zaključeno na osnovu “vizuelnog stanja” kutija, prenio je TASS.

Avion kompanije “Flajdubai” pao je juče prilikom drugog pokušaja slijetanja nakon što je promašio pistu na aerodromu u Rostovu na Donu.

U ovoj nesreći poginulo je svih 55 putnika i sedam članova posade.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA