Tanja Topić za Elta 1 HD: Nama su praznici povod za žestoke obračune (VIDEO)

709

Gost emisije „U sred srijede“ koja se emituje na Elta 1 HD televiziji bila je politički analitičar Tanja Topić.

Aktuelna tema oko Dana nezavisnosti BiH koji je 1. marta gdje Republika Srpska ne priznaje taj datum, kao što ni Federacija BiH ne priznaje 9. januar Dan Republike Srpske, prema njenim riječima iako je prošlo 20 godina ta žestina i borba ne jenjava i da se svake godine isto dešava.
Kako ona kaže, političke elite nisu u stanju da se dogovore nakon toliko godina da se ustanovi jedan ili čak tri datuma kojeg će poštovati svi građani BiH.

– Nama su praznici za sve ove godine povod za žestoke obračune, za pljuvanja, za napade, za omalovažanje i to zapravo pokazuje jednu provincijalnost u svim našim političkim vođama, koji nas stalno drže pod pritiskom, pod tenzijama. Kao da im održavanje sukoba i tog neprirodnog stanja konflikta i kao da je to ono što ih održava na vlasti.

Ona je takođe istakla, da se nije napravio nikakav pomak u periodu od prije 10 ili 20 godina, iako je sasvim sigurno jedno od ključnih pitanja šta žele građani Bosne I Hercegovine. Postoje dvije razine ponašanja građana gdje se jedan dio građana pretvorio u navijače i oni su navijači svojih političkih klubova, ostrašćeni kao i političari koji ih zastupaju, a sa druge strane obični posmatrači koji to sve prolazi pored njih.

– To sve pokazuju izbori, gdje 50% građana pokazuje nezainteresovanost za to ko će biti politička opcija koja će ih voditi, koja će kreirati ambijent u kome oni treba da ostvaraju svoje bolje uslove. Ja bih rekla da se oni ophode snobovski prema svim društvenim procesima i prema politikama i jednostavno mislim da smo na neki način svi saučesnici zajedno sa našim političarima u ovom što nam se dešava. I oni koji su navijači, i ovi koji sa visine gledaju i posmatraju nezainteresovano procese kojima svjedočimo.

Opširnije pogledajte u videu…

Autor: Marijana Savić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA