Svjež vazduh uz hlorofitum

820

Hlorofitum je, definitivno, jedna od najpopularnijih sobnih biljaka, jer važi za najbolji prečišćavač vazduha. Samo jedan hlorofitum je dovoljan da vazduh bude čist u sobi od 15 kvadrata.

Ova ukrasna biljka se obično čuva na policama ili u visećim korpama odakle u slapovima pada njeno dugačko prugasto lišće. Lako se razmnožava i dovoljno je sačekati da na tvrdom izdanku pusti sitne cvjetiće na kojima će se pojaviti mlade biljčice sa vazdušnim žilicama. Ove biljčice mogu da se otkinu i zasade u saksiju u kojoj će se brzo primiti. Razmnožava se i dijeljenjem busena.

Korijen je razgranat i u njemu čuva rezervu hrane i vode, pa je dobro češće ga presađivati u svježu zemlju. Prija mu plodna, klijališna zemlja izmješana sa ilovačom i pijeskom.

Naročito ljeti hlorofitum treba redovno zalijevati i prihranjivati, ali važi za veoma skromnu biljku. Ukoliko zimi boravi u hladnoj prostoriji ne smije se mnogo zalijevati. Uspijeva u svakoj prostoriji, osim na mrazu, a najbolje raste na svijetloj poziciji bez direktnog sunca. Ukoliko je izložen suncu dobiće fleke, a bijelo-zelene pruge neće biti jasno izražene.

Najpopularniji je šarenolisni hlorofitum koji je prilično dekorativan i često se koristi za kombinovanje sa drugim visokim biljkama. Ukoliko se sadi sa još nekom biljkom, treba aranžman posaditi u žardinjeri, jer hlorofitum ima korijen koji se veoma brzo širi. Mnogi smatraju da je ova biljka “dosadna”, ali ukoliko se zasadi u dekorativnu, a ne običnu plastičnu saksiju, dobiće potpuno nov izgled.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA