Svjetski mediji: Prkosni ultra-nacionalista oslobođen

454

Svjetski mediji kao udarnu vijest prenose informaciju da je Haški tribunal izerkao prvostepenu oslobađajuću presudu Vojislavu Šešelju.

Britanski BBC pod naslovom “Sud UN oslobodio srpskog radikala Šešelja” vijest objavljuje na nosećoj poziciji na svom sajtu.

– Srpski ultra-nacionalista Vojislav Šešelj je oslobođen optužbi za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti tokom ratova na Balkanu devedesetih godina, navodi BBC.

Kako se dodaje, Tribunal je ocijenio da Šešelj nema ličnu odgovornost za zločine, a sam Šešelj je negirao sve navode iz optužnice.

– Šešelj je pušten u Beograd nakon što mu je otkriven rak. Nije bio prisutan u sudnici, a čak je odbio ponudu tribunala da prati izricanje presude preko video-linka. On učestvuje u anti-vladinim mitinzima pred izbore u Srbiji kasnije ovog mjeseca, piše BBC.

Ruski “Raša tudej” je u prvi mah kao udarnu vijest prenio informaciju o odluci Tribunala, ali je ubrzo zamijenio pričom o sukobima demonstranata i policije u Parizu.

Haški tribunal oslobodio prkosnog srpskog nacionalističlkog lidera“, navodi ruska mreža.

Dojče vele takođe vijest o presudi postavlja na noseće mjesto na svom sajtu uz rečenicu da je “oslobođen srpski ultra-nacionalista optužen za podsticanje horora tokom ratova u Hrvatskoj i Bosni“.

Američki CNN u prvih pola sata nije objavio vijest o Šešelju, dok mreža ABC prenosi kratak izvještaj agencije AP sa jednom rečenicom – “Sud UN oslobodio srpskog ultra-nacionalistu Vojislava Šešelja svih optužbi za zločine tokom ratova na Balkanu”.

Britanski “Gardijan” nije posvetio prostor presudi Šešelju, kao u slučaju Radovana Karadžića.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA