Sve više državljana CG u redovima ID: Vrbuje ih Bilibani

659

Uprkos povremenim tvrdnjama koje stižu iz bezbjednosnih službi, nije nikakva tajna da sve više mladih državljana Crne Gore islamske vjeroispovesti odlazi u Siriju, u redove “Islamske države”.

Pogibija mladog Plavljanina Ernada Huseinovića (18), koji je iz Bohuma otputovao u Siriju, gdje je stradao u bombardovanju 20. januara, ali prije toga stradanje Rožajca Adisa Salihovića, koji se borio pod imenom Ebu Merdija, Mirze Haklaja iz Podgorice i Damira Šlakovića iz Bara, govore tome u prilog.

Podsjetimo i da su vlasti Portugala sa aerodroma vratile grupu od dvadesetak nesuđenih ratnika ID iz Crne Gore, među kojima je bila i jedna djevojka iz ugledne porodice iz Plava. Prije toga, u Siriji se takođe borila jedna Plavljanka, sa svojom braćom, od kojih je jedan – Džemal Canović, imao položaj zapovjednika jedinice u kojoj je bio pod imenom Abu Tarik. Sve njih je u Siriju uputio suprug mlade Plavljanke, odnosno zet Canovića, Semir Hasanagić iz Sarajeva.

– Međutim, glavni “trovač” je magistar šerijatskog prava Idriz Bilibani iz Prizrena, koji je završio medresu Gazi Isa beg u Novom Pazaru 2000. godine, koja je bila pod kontrolom muftije Muamera Zukorlića… Bilibani je u mesdžidu (bogomolji) Furkan, regrutovao mlade iz Srbije za ID, ali i one iz Crne Gore. U kontaktu je sa nekim Rožajcima za koje se zna da su se borili u Siriji, ali, poslije povratka kući niko ih ne dira. Međutim, crnogorske bezbjednosne službe pomno prate njihove, kao i neke kontakte iz Plava sa Bilibanijem – trdi izvor “Novosti”, dobro upoznat sa ovom problematikom, koji tvrdi da iz Crne Gore u Siriji trenutno ratuje dvadesetak mladića.

PITANjA NA PORTALU

– Mladići i djevojke koji odlaze u rat u Siriju i koji podržavaju taj odlazak pitamo – jeste li se ikada zapitali zašto oni koji vas svakog dana uče o svetosti borbe na Alahovom putu ne idu u tu borbu, zašto oni uporno sede kod kuće dok vi sa svojih dvadesetak godina ginete po Siriji – pitaju Bilibanija i družinu urednici islamskog portala SAFF, direktno ih optužujući za podršku ID, Al Kaidi, slanjem “topovskog mesa” sa ovih prostora.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA