Španski parlament nije izglasao Sančesa za premijera

928

Lider španskih Socijalista Pedro Sančes nije danas u parlamentu dobio dovoljno glasova da bi postao novi španski premijer, budući da je dobio podršku samo 130 od ukupno 350 poslanika.

Za Sančesa su glasali socijalisti i nova liberalna stranka Sjudadanos, dok su protiv njegovog imenovanja glasali poslanici vladajuće konzervativne Narodne partije, stranke Podemos, koja se protivi mjerama štednje, bivša komunistička stranka Iskjerda Unida i četiri regionalne stranke iz Baskije i Katalonije, prenio je Rojters.

Sančes, ipak, još može da postane premijer ako na drugom glasanju u petak osvoji prostu većinu glasova, iako je taj scenario malo vjerovatan, budući da su stranke koje su danas glasale protiv njega već saopštile da do petka neće promijeniti mišljenje.

Španski kralj povjerio je Sančesu manadat za formiranje vlade, nakon što v.d. premijera iz redova konzervativaca Marijano Rahoj nije uspei da dobije dovoljnu podršku drugih partija, poslije izbora u decembru, na kojima njegova Narodna stranka, iako pobjednik sa 119 mandata, nije osvojila apsolutnu većinu.

Sančes, čiji su socijalisti osvojili 89 od 350 mjesta u parlamentu, potpisao je prošle nedjelje sporazum sa liderom stranke Sjudadanos Albertom Riverom, koja je osvojila 40 poslaničkih mjesta.

Ukoliko i drugi krug glasanja u parlamentu bude neuspješan, Španci će ponovo izaći na birališta na ljeto.

Španski poslovni lideri upozorili su da bi ponovni izlazak na birališta bio “neshvatljiv neuspjeh” u državi koja se oporavlja od teške ekonomske krize.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA