Slovenija: U izbjegličkom kampu pronađene drevne skulpture

631

U izbegličkom kampu u Sloveniji pronađene su tri manje skulpture sa područja drevne Mesopotamije, za koje se smatra da su ilegalno iskopane u Siriji ili Iraku, saopštila je danas slovenačka policija.

Nacionalni muzej iz Ljubljane je potvrdio da su predmeti od alabastera autentične mesopotamijske figurice i da vjerovatno potiču iz trećeg milenijuma prije nove ere, prenijela je agencija AFP.

Portparol policije Miran Sadi je rekao da je figurice vjerovatno ostavio neki migrant početkom novembra prošle godine, kad su u Sloveniju dnevno stizale na hiljade izbjeglica iz Hrvatske, prenosi Tanjug.

– Budući da predmeti nemaju oznake koje bi potvrdile da su popisane, vjerujemo da su iskopane ilegalno – izjavio je za radio Sloveniju arheolog Nacionalnog muzeja Peter Turk. On je dodao da “vrijednost figurica na crnom tržištu možda ne mjeri desetinama hiljada evra, ali su sigurno vrijedne nekoliko hiljada evra”.

Vijest o pronalasku mesopotamijskih figurica je objavljena tek nakon što je Nacionalni muzej završio njihovu procjenu.

UNESKO je u septembru prošle godine upozorio da se sa arheoloških nalazišta u Siriji i Iraku krade “u ogromnoj količini” i da se sredstvima ostvarenim prodajom tih ukradenih umjetnina finansira takozvana Islamska država.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA