Skuplja putarina na autoputu Banjaluka- Gradiška

643

Umjesto dvije, dvije i po marke – toliko od danas košta autoput Banjaluka- Gradiška. Cijene su se promijenile za sva vozila: automobile, kamione i autobuse.

Vozači su se iznenadili zbog poskupjenja, jer su za njega saznali tek kada je trebalo da plate putarinu. Ipak, rijetki su se zbog toga i pobunili. Kažu, pola marke više i nije strašno.

Vlada RS odobrila je poskupljenje koje su inicirali “Autoputevi” jer ih je Uprava za indirektno oporezivanje BiH od prvog aprila prošle godine uvrstila u PDV sistem. Direktor “Autoputeva”, Duško Topić, tvrdi da je zapravo putarina i poskupjela samo za iznos PDV-a. Poručuje da novih poskupljenja ne bi trebalo da bude. Bar dok ne počne naplata putarine po kilometraži.

– Tad će se svakako morati napraviti novi cjenovnik za različite distance, i onda će vjerovatno biti. Da li će biti još nekih elemenata za korekciju cijene na više ili na manje, o tom – potom, kaže Dušan Topić, direktor “Autoputeva”.

“Autoputevi” su za godinu dana od putarine zaradili četiri miliona maraka, a sa novim cijenama, trebalo bi da inkasiraju milion više. Topić tvrdi da se broj vozača koji izbjegavaju plaćanje putarine i “bježe” sa autoputa smanjio sa 30 na 15 odsto, tako da će i zbog toga para biti više.

Na naplatnoj rampi u Jakupovcima vozači će od danas za putarinu izdvajati od pola do dvije marke više. Iako većini to ne smeta, neki priznaju da će od sada češće pribjegavati tzv. “bijegu” preko Mahovljanske petlje.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA