Šešelj osporava Blagojeviću i Poplašenu izlazak na izbore pod njegovim imenom

802

Predsjednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj izjavio je u petak “Glasu Srpske” da će tužiti lidera Srpske radikalne stranke “Dr Vojislav Šešelj” Mirka Blagojevića i podnijeti prijavu Centralnoj izbornoj komisiji BiH ukoliko na izbore krene sa njegovim imenom u nazivu svoje stranke.

Blagojević je najavio ulazak u kampanju za lokalne izbore u saradnji sa nekadašnjim predsjednikom RS i u to vrijeme jednim od najbližih Šešeljevih saradnika sa ove strane Drine Nikolom Poplašenom.

Šešelj je kazao da Blagojeviću i njegovoj stranci niko nije dao pravo da se služi njegovim imenom.

– On nema pravo da koristi moje ime. Tu divlju, veštačku stranku kojoj je Blagojević priznanje izdejstvovao u sudu uz podmićivanje sudije, mi ne priznajemo. To što će se on, Poplašen i ostali ujedinjavati, mene ne interesuje. Jedino što me interesuje jeste da ne zloupotrebe moje ime, istakao je Šešelj.
Komentarišući činjenicu da je, uprkos tom stavu, u nazivu stranke na čijem je čelu Blagojević već godinama njegovo ime, Šešelj je istakao da je Blagojević napravio haos u SRS.

– PoslIJe napravljenog haosa je napustio stranku, ali joj je preoteo registraciju. On je sad advokat u Bijeljini i pošto je podmitio sudiju, on mu je dosudio da je on prava SRS. Inače, uz sebe nije imao nikoga. Ne podržavamo ni SRS RS na čijem je čelu Milanko Mihajlica. Prava i jedina SRS u RS, stranka koju mi u centrali u Beogradu priznajemo, je SRS bez ikakvih dodataka. PredsJednik je Dragan Đurđević, kazao je Šešelj.

Govoreći o Poplašenu lider radikala je kazao da je on izbačen iz stranke.

– Izbačen je iz SRS zato što je izdao stranku. Kasnije smo saznali da je imao tajne razgovore sa istražiteljima Haškog tribunala i da im je dao izjavu koja je korišćena u mom procesu. Ali, odustali su od toga da ga dovedu kao svJedoka kad su shvatili da ću ga ja osujetiti i rasturiti, rekao je Šešelj.

Blagojević je istakao da neće koristiti Šešeljevo ime u nazivu stranke i da na izbore izlazi u koaliciji koja nosi naziv Jedinstvena napredna stranka.

– Na taj naziv možda ćemo još dodati sufiks “Dr Nikola Poplašen”. Kada budemo imali prvi kongres stranke, dogovorićemo se o promjeni tog “Dr Vojislav Šešelj”. Ja njemu neću praviti probleme. Ni meni nije u redu da stranka nosi taj sufiks pošto Šešelj i ja nismo u dobrim odnosima. Da jesmo, naravno da bi to ime bilo u nazivu stranke, a ovako nema smisla. To treba urediti pravno, i biće, ali nije to baš tako jednostavno. Sud je odlučio kako je odlučio, kaže Blagojević odbacujući Šešeljeve navode za rasturanje stranke i podmićivanje sudije.

Poplašen je u petak bio na službenom putu zbog čega nije mogao govoriti o povratku na političku scenu i Šešeljovim optužbama.

RS žele da utope u unitarnu BiH

Govoreći o političkoj situaciji u RS Vojislav Šešelj je rekao da se Srpska nalazi pod velikim pritiskom kako bi bila izgrađena unitarna BiH.

– Zapadnjaci vode akciju, oni vuku sve konce. Njima je cilj rušenje predsJednika RS i SNSD-a Milorada Dodika kako bi RS bila utopljena u unitarnu BiH. Mi u Srpskoj pripadamo vladajućoj većini i podržavaćemo Dodika sve dok brani RS i dok se oslanja na Rusiju u odbrani srpskih nacionalnih interesa. A imamo i kritičke primJedbe na njegovu vlast i postupke, istakao je Šešelj.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA