Šarapova više puta upozorena na meldonijum?

753

Ruska teniserka Marija Šarapova barem pet puta je od strane teniskih zvaničnika upozorena da je lijek meldonijum zabranjen od 1. januara.

Šarapova je u ponedjeljak objavila da je pala na testu tokom ovogodišnjeg Australijan Opena i da nije znala da je meldonijum, koji je koristila proteklih deset godina, stavljen na zabranjenu listu Svjetske antidoping agencije.

Trenutno sedma teniserka svijeta je u svom obraćanju medijima rekla da je u decembru dobila spisak zabranjenih supstanci od 1. januara, ali da ga nije pročitala.

Međutim, pomenuti mejl nije jedini koji su svi teniseri dobili sa spiskom zabranjenih supstanci. “Tajms” prenosi da je Međunarodna teniska federacija (ITF) poslala svim teniserima tri upozorenja da je meldonijum zabranjen, a isto je dva puta učinila Ženska teniska asocijacija (WTA).

Uz sve to, Svjetska antidoping agencija je još u septembru najavila promjene na listi zabranjenih supstanci, a da je posljednje upozorenje poslato u decembru.

Meldonijum se koristi kod ishemijske bolesti srca odnosno kod angine pektoris, omogućava bolji protok kiseonika kroz ćelije i širi krvne sudove. Kozumenti imaju veću izdržljivost pri povećanim fizičkim naporima.

Šarapova ga je navodno koristila zbog bolesti u posljednjih deset godina, a ukoliko bude to dokazala mogla bi da dobije manju suspenziju od one koja se predviđa. Ruska teniserka će biti provizorno suspendovana od subote, a kolika je kazna tačno očekuje, biće odlučeno naknadno.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA