SAD: Haos u Republikanskoj stranci

478

Sva tri republikanska pretendenta na predsedničku nominaciju sada kažu da se neće držati ranijih izjava o podršci onom kandidatu koga ta stranka bude izabrala kao kandidata na izborima za predsjednika SAD u novembru.

Kako navodi AP, to bi moglo dovesti do haosa i podjela na konvenciji Republikanske stranke u julu. Donald Tramp, Ted Kruz i Dzon Kejsik su na početku kampanje nagovještavali da će podržati onog ko dobije stranačku nominaciju, ko god to bio, ali su se povukli tokom debate u Viskonsinu, čiji domaćin je bio CNN.

Tramp, vodeći pretendent, izjavio je da neće, kao što je prvobitno obećao, podržati odluku stranke o nominaciji, ma koga izabrala za republikanskog kandidata za predsjednika.

– Prema meni se ponašaju izuzetno nepravedno – rekao je Tramp, a prenio CNN. Tramp je, među onima za koje smatra da se nepravedno ponašaju prema njemu, naveo Republikanski nacionalni odbor i čitav establišment Republikanske stranke, navodi AP.

Ted Kruz je izjavio da će se, ako Tramp bude nominovan, pobjeda na predsjednički izborima pokloniti demokrati Hilari Klinton. On je dodao i da nema običaj da podržava nekog ko napada njegovu suprugu i djecu, aludirajući na Tampovo pominjanje Kruzove supruge Hajdi.

Po snazi treći pretendent, Kejsik, rekao je da, ako bude nominovan neko za koga misli da “zaista nanosi štetu zemlji i dijeli zemlju”, ne može da stane iza njega. Iduće nedjelje će republikanci u Viskonsinu glasati za budućeg predsjedničkog kandidata te stranke. Tramp je dosad obezbjedio 739 stranačkih delegata, Kruz 465, a Kejsik 143. Da bi se obezbjedila republikanska nominacija, kandidatima je potrebna podrška 1.237 delegata.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA