SAD će sarađivati u nezavisnoj istrazi o genocidu ID

600

Sjedinjene Američke Države će sarađivati u nezavisnoj istrazi o genocidnim djelima koje je počinila “Islamska država” (ID) i učiniće sve da vinovnike tih djela privedu pravdi, saopštila je danas Bijela kuća.

Zaključak koji je ranije danas iznio američki državni sekretar Džon Keri da ta ekstremistička grupa sprovodi genocid nad manjinskim hrišćanima, Jazidima i šiitskim muslimanima “odražava ozbiljnost situacije”, rekao je portparol Bijele kuće Džoš Ernest na konferenciji za novinare, prenio je Rojters.

Kako je istakao, zlodjela koje je sunitska muslimanska grupa počinila u Siriji i Iraku su uznemiravajuća i predstavljaju “uvredu za svakog vjernika”.

Keri je danas poručio da se SAD spremaju za oslobađanje područja pod kontrolom ID kako bi se zaštitile manjinske grupe.

On je istakao da bilo kakve potencijalne kriminalne optužbe protiv ekstremista moraju rezultirati nezavisnom međunarodnom istragom i poručio da će SAD nastaviti da podržavaju napore za prikupljanje dokaza i dokumenata o zločinima.

Kerijevi nalazi, međutim, ne obavezuju SAD da preduzmu dodatne akcije protiv džihadista “Islamske države” i ne prejudiciraju nikakvu tužbu protiv njenih pripadnika, naveo je AP.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA