Rekordno niska stopa nezaposlenosti u Njemačkoj

496

Stopa nezaposlenosti u Njemačkoj ostala je na istoirijskom niskom nivou u martu, dok oporavak najveće evropske ekonomije dobija na zamahu, pokazali su podaci objavljeni u četvrtak.

Stopa nezaposlenosti – kojom se mjeri ukupna nezaposlenost naprema radnoj snazi u cjelini – ostala je na 6,2 posto u martu, nepromijenjena u odnosu na februar.

U brojčanim terminima, broj ljudi koji su registrirani kao nezaposleni u Njemačkoj ostao je na 2,728 miliona, također nepromijenjen s prethodnog mjeseca, navodi Savezna kancelarija za rad u saopštenju.

Stopa nezaposlenosti trenutno je na najnižem nivou otkako su se Zapadna i Istočna Njemačka ujedinile u 1990. nakon pada Berlinskog zida godinu dana ranije.

– Uprkos globalnim neizvjesnostima, njemačka ekonomija zabilježila je dobar početak u prvom kvartalu ove godine – saopćio je ured za rad.

– Ekonomski rast od 0,3 posto registriran u prethodnom kvartalu rezultat je blažeg zimskog vremena. Rast će, međutim, ostati nepromjenjen kako godina prolazi. Ekonomska očekivanja, nakon nedavnog naglog pada, stabilizirala su se, ali ne ukazuju na bilo kakav snažan podsticaj. Tržište rada nastavlja s pozitivnim razvojem – saopštila je Savezna kancelarija za rad, prenosi AFP

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA