Reakcije na presudu Radovana Karadžića

671
Radovan Karadžić

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je Srni da je prvostepena presuda Haškog tribunala od 40 godina zatvora prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću hipoteka na zajedničku budućnost BiH.

– Ovo je nepravosnažna presuda i sigurno je da o njoj nećemo biti saglasni u BiH. Za njeno tumačenje biće potrebno više pameti, a manje sukoba, rekao je Stevandić.

On smatra da su tačke optužnice prema kojima je Karadžiću presuđeno, ali i dio prema kome nije, kamen spoticanja u BiH.

Prvostepeno vijeće Haškog tribunala za zločine u bivšoj Jugoslaviji osudilo je nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića na 40 godina zatvora.

Karadžić je proglašen krivim za “genocid pod tačkom dva, likvidacije, ubistva, kažnjavanja, deportaciju, nehumane akte i druge zločine prema nesrpskom stanovništvu” tokom rata u BiH.

Čubrilović: Presuda Karadžiću neće imati posljedice po Srpsku

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je Srni da prvostepena presuda Haškog tribunala prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću od 40 godina zatvora neće imati posljedice po status Srpske i njenih institucija.

– Ova prvostepena presuda neće imati nakakve posljedice po Ustav Republike Srpske i Dejtonski mirovni sporazum, rekao je Čubrilović, nakon izricanja prvostepene presude Karadžiću.

On smatra da će Karadžićev tim odbrane iskoristiti pravne mogućnosti da bi navedena presuda dobila neke druge okvire.

– Za tako nešto ima prostora, jer sudsko obrazloženje i odbacivanje prve stavke optužnice daje šansu za neka druga rješenja, dodao je Čubrilović.

On je ponovio da je potpuno jasno da Tribunal u Hagu nije ispunio svoju misiju i da je u proteklom radu pokazao političku pristrasnost i selektivan pristup pravdi.

Čubrilović kaže da će se Republika Srpska i dalje zalagati da bude uređen i funkcionalan dio BiH, da svi nivoi vlasti budu potpuno jedinstveni, aktivni i odgovorni prema građanima.

– Narodna skupština, koja je prva konstituisana institucija Republike Srpske, i danas kao i prije skoro dvije i po decenije, čvrsto je rješena da nastavi da čuva i brani Srpsku, interes srpskog naroda i svih građana, uz poštovanje ustavnih demokratskih i civilizacijskih principa, poručio je Čubrilović.

BOSIĆ: Presuda Karadžiću neća doprinijeti ni pravdi ni istini

Prvostepena presuda prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću je nepravedna i kao takva neće doprinijeti ni pravdi ni istini o događajima na ovim prostorima iz 90-ih godina prošlog vijeka – kazao je predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić.

Naglasio je da nas presuda “ponovo ostavlja u ubjeđenju da je Haški tribunal prevashodno politička institucija koja ima za cilj satanizaciju i definisanje Srba kao glavnih krivaca za protekli rat”.

– To potvrđuje činjenica da su gotovo svi zločini nad srpskim narodom ostali nekažnjeni. Politički vrh drugih naroda nije osuđivan za te zločine po komandnoj odgovornosti kao što je slučaj s kompletnim tadašnjim rukovodstvom Srba iz Srbije, Republike Srpske i Hrvatske – rekao je predsjednik SDS-a.

Lider SDS-a je izrazio nadu da će pravda i istina na kraju pobijediti, a “da će vlasti u RS-u i Srbiji pomoći da se do nje dođe na način na koji je Hrvatska pomogla Gotovini i ostalima u Haškom tribunalu u drugostepenom postupku”.

– Žalimo za svim žrtvama proteklih sukoba i osuđujemo sve zločine koji su počinjeni nad nedužnim žrtvama, a posebno one koje su počinili pripadnici našeg naroda – poručio je Bosić.

Savez logoraša: Haški tribunual – najveći logor za Srbe

Savez logoraša Republike Srpske ocijenio je da je prvostepena presuda nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću od 40 godina “dokaz da, decenijama poslije rata, i dalje postoji najveći logor za Srbe, oličen u Haškom tužilaštvu i tribunalu”.

– Princip funkcionisanja je isti, počev od premlaćivanja i ubistava tokom hapšenja, do dugogodišnje pravne torture tokom koje se ne uvažavaju bilo kakvi argumenti odbrane, nakon koje dolazi ili do smrti u ćelijama ili hiljadugodišnjih zatvorskih kazni za Srbe koji to izdrže do kraja, ističe se u saopštenju.

Iz Savez logoraša naglašavaju da nisu iznenađeni ovakvom odlukom institucije koja će se u istoriji prava pokazati kao “sramotan primjer ispolitizovanosti, neobjektivnosti i nečuvene pristrasnosti”.

– S obzirom na moguće posljedice ovakve odluke, Savez logoraša poziva sve građane Republike Srpske na uzdržanost, ali i na sve neophodne aktivnosti ka zaštiti Republike Srpske, protiv koje je ova odluka u suštini i usmjerena, navedeno je u saopštenju.

 Sonja Karadžić: RS nije proglašena genocidnom tvorevinom

Ćerka Radovana Karadića, Sonja Jovićević-Karadžić, izjavila je da presudom njenom ocu Republika Srpska definitivno nije proglašena genocidnom tvorevinom.

“Prvo poluvrijeme je završeno, vidjeli smo kako. RS definitivno nije genocidna tvorevina i to je najveće dostignuće odbrane Radovana Karadžića u ovoj fazi”, rekla je Sonja Jovićević-Karadžić.

Upravo zbog toga, istakla je ona, RS bi trebalo aktivno da učestvuje žalbenom postupku. Ona nije željela da komentariše, kako je kazala, “političko obrazloženje presude, u kojem je nadrobljeno sve i svašta, što je sramota za Sudsko veće”, navodeći da je “jasno da pravdi još nije dozvoljeno da vrati povez na oči nakon dvije godine silovanja, koje se nad njim vrši u Haškom tribunalu”.

Izetbegović: Karadžiću izrečena kazna za gotovo sve ono što je i učinjeno

Povodom izricanja osuđujuće prvostepene presude Radovanu Karadžiću u iznosu od 40 godina zatvora, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović održao je konferenciju za medije, komentarišući presudu, kazavši da je važno što je Karadžić osuđen gotovo za sve ono što mu se i stavljalo na teret.

– Ono zbog čega je značajna ova presuda je to da je izrečena jednoj ideologiji i politici. Istina o ratu u BiH je samo jedna. Vjerujemo i nadamo se da će ovu nepravdu ispraviti žalbeno vijeće, istakao je Izetbegović.

Izetbegović je kazao da je presuda važna za žrtve, za BiH ali i za region.

– Ovom presudom je civilizovani svijet pokazao da razumije patnje naroda u BiH tokom rata u BiH. Presuda je važna i za region, kako bi se svi suočili sa istinom, u cilju građenja bolje budućnosti, kazao je Izetbegović.

On je pozvao da se presuda ne politizira, kako bi svi imali korist od nje, dodavši kako se međusobni odnosi u regionu moraju graditi na temeljima istine i pravde.

– Bitno je da je izrečena presuda za gotovo sve ono što je i učinjeno, ali je zbunjujuće da su neki generali, kojima je Karadžić bio nadrežen dobili doživotnu robiju, a vrhovni komandant vojske i nekadašnji predsjednik RS na 40 godina robije, zaključio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Šešelj: Radovan Karadžić osuđen samo zato što je Srbin

Lider Srpske radikalne stranke /SRS/ Vojislav Šešelj rekao je da je Radovan Karadžić nevin i da je danas osuđen u Haškom tribunalu na 40 godina zatvora samo zato što je Srbin.

– Ovo je presuda celom srpskom narodu, srpskoj istoriji i naciji. Haški tribunal nam kroji novu istoriju, rekao je Šešelj na mitingu SRS na Trgu Republike u Beogradu.

Šešelj je poručio da je Haški tribunal lažni sud koji za sve sukobe na Balkanu krivi samo Srbe i da vlast u Srbiji mora da zahtijeva njegovo ukidanje i vraćanje optuženih Srba u Srbiju.

Lider SRS je istakao da je neophodno da se Srbija distancira od NATO-a koji je nazvao “zločinačkim savezom”.

On je ocijenio da građani Srbije na izborima 24. aprila moraju da se izjasne da li su za EU, u kojoj su “tradicionalni neprijatelji Srbije”, ili za Rusiju.

– Narodu je lako da se opredeli na ovim izborima jer sa jedne strane su radikali, patriote, rusofili, hrabri i odlučni da izvedu narod iz krize, a sa druge strane imaju evrounijate, rekao je Šešelj.

On je ponovio da se dobrovoljno neće vraćati u Hag, kao i da neće dozvoliti izručenje tom sudu ni troje njegovih saradnika i stranačkih kolega, nego da će ih “radikali braniti svojim tijelima”.

Nakon mitinga, koji je najavljen kao protest protiv aktuelne vlasti povodom 17. godišnjice bombardovanja i presude Karadžiću, više hiljada pristalica radikala krenulo je u šetnju do Pravnog fakulteta i Slavije, a ulice kojima su prolazili su zatvorene za saobraćaj.

Učesnici mitigna su nosili zastave Srbije, SRS, kao i sa likom generala Ratka Mladića i slike sa likom Radovana Karadžića, a među parolama je bio i natpis “NATO je bacio više bombi na Srbiju nego svi teroristi na svetu”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA