Protesti zbog promjene 35-časovnog radnog vremena

687

Desetine hiljada ljudi protestovalo je danas širom Francuske zbog prijedloga zakona predsjednika Fransoa Olanda kojim bi bilo izmijenjeno 35-časovno sedmično radno vrijeme u toj zemlji.

Protesti su organizovani u više od 200 gradova u Francuskoj.

Sindikati, studenti, nezaposleni i omladina pozivali su na povlačenje prijedloga zakona o radnom vremenu, koji je podijelio čak i vladajuću Socijalističku partiju, navodi agencija AP.

Policija u Parizu nije izdala saopštenje o broju demonstranata, ali sidikati navode da se na ulicama francuske prijestonice okupilo izmedju 80.000 i 100.000 ljudi.

Aktuelna socijalistička vlada osporava neprikosnoveno 35-časovnog sedmično radno vrijeme, u pokušaju da sprovede reforme koje bi smanjila visoku stopu nezaposlenosti.

Prijedlog zakona dozvoliće kompanijama da same organizuju alternativno radno vrijeme, na taj način radnici bi mogli da rade do 48 sati sedmično i 12 sati dnevno. U izuzetnim okolnostima, zaposleni bi mogli da rade i do 60 sati sedmično, navodi agencija AP.

U namjeri da se kompanije prilagode povećanju obima posla, radnici bi mogli da rade i do 35 sati, ali preko toga ne bi dobijali plaćen prekovremeni rad, već bi za uzvrat dobili više slobodnih dana. Ostale mjere olakšale bi pravila za otpuštanje i noćni rad.

Francuske vlasti skratile su 2000. godine radnu sedmicu sa 40 na 35 radnih sati.

Prijedlog zakona okrenuo je vodeće sindikate i organizacije mladih protiv Vlade, uoči predsjedničkih izbora 2017. godine.

Francuska u cijeloj Evropskoj uniji ima najkraće zakonom zagarantovano radno vrijeme, 35 sati sedmično, zatim najkraće rade Holandjani, od 36 do 40 sati, Danci 37, Belgijanci 38, Nemci od 38 do 40 sati, Portugalci od 38,3 do 40 sati, dok radna sedmica može da ima 48 sati u Grčkoj, Irskoj, Malti, Rumuniji, Italiji, NJemačkoj i Luksemburgu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA