Programi rada gradskih institucija dobili zeleno svjetlo

604

Programi rada gradske turističke organizacije i gradske razvojen agencije dobili su zeleno svjetlo savjeta za privredu. U turisitčkoj organizaciji nisu krili zadovoljstvo činjenicom da su i izvještaj o radu za prošlu godinu koja je obilovala nagradama kao i program rada za ovu godinu prepoznati od osnivača – gradske uprave. Za ovu godinu najavljuju niz aktivnosti kojima će pospješiti promociju turističkih potencijala grada na Vrbasu.

– Prije svega mislim na zapadno-evropska tržišta, koja nismo do sada pokrili u značajnijoj mjeri. Zbog toga planiramo da dodatnom aktivnošću ispormovišemo našpe potencijale. Tu su i studijske posjete turoperatera. Očekujemo krajem maja i posjeta jedne grupe novinara – izjavio je direktor Turističke organizacije grada Banjaluka, Ostoja Barašin.

Zeleno svjetlo Savjeta za privredu dobio je i Program rada Centra za razvoj sela. Usvojen je i izvještaj o radu za proteklu godinu, uz zaključak da se mora naći efikasniji model upravljanja nad seoskim vodovodnim sistemima.

– Mislimo da je vrijeme, da se konačno uđe u reorganizaciju centra, tako da se rastereti nekih komunalnih aktivnosti koje više ne bi trebao da obavlja, jer čak i nema kompetencije da to može da obavlja. Jer ako imate jednog inžinjera koji je zaposlen tamo a on treba da realizuje investicije koje podrazumijevaju hiljade kilometara vodovodne mreže, zato smo i tražilio da se ti poslovi predislociraju u neku drugu instituciju – izjavio je gradonačelnik Banjaluke, Slobodan Gavranović.

Vodovodni sistemi na ruralnom području moraju biti organizovani na drugačiji način. Tek tada će i naplata biti efikasnija a projekti izgradnje i unapređenja sistema će se brže odvijati. Ovakav put podržali su još prije nekoliko godina gradski parlamentarci.

– Mi imamo zaključak da gotovo sve institucije koje snabdjevaju korisnike vodom budu praktično pod jednim krovom. Međutim to je u ovom trenutku neizvjesno, jer infrastruktura na seoskom području nije identična onoj u urbanim sredinama, a s druge strane ti kompletni vodovodni sistemi nisu integrisani u jedinstvene tehnološke cjeline, tako da ja ne očekujem da ćemo baš u neko skorije vrijeme imati neko konačno rješenje ovog zaključka – rekao je direktor Centra za razvoj i unapređenje sela, Milenko Šarić.

Nekoliko rješenja je u opticaju, a stručnjaci će se ovim pitanjem pozabaviti, jer svima je u interesu efikasnije funkcionisanje vodovodnih sistema na ruralnom području. I korisnicima usluga i onima koji sistemima upravljaju.

Autor: Ljubinko Spasojević

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA