Prikazan dokumentarni film „Spomenko na vječnoj straži“ (VIDEO)

2703

Na 23 godišnjicu od pogibije najmlađeg borca Vojske Republike Srpske Spomenka Gostića, u dobojskom Centru za kulturu prikazan je dokumentarni film „Spomenko na vječnoj straži“.

Spomenko Gostić, tada četrnaestogodišnji dječak, bio je hrabar i odvažan u namjeri da brani svoje mjesto, a da đačku klupu zamijeni ratištem. Kako je odrastao bez roditelja, saborce je gledao kao porodicu. Iako mu se ukazala prilika da napusti rat, najmlađi borac Republike Srpske, odlučno je to odbio.

– Film je urađen na taj način da ne vrijeđa nikog, a bavi se Spomenkom i njegovim životom i ljudima oko njega. Nikoga ne vrijeđa i to je bilo jedan veliki zadatak napraviti nešto da nikoga ne uvrijediš, a da pokaže veličinu tog dječaka koji nije htio da ode u Pariz i koji je htio da ostane sa svojim saborcima i da odbrani svoje selo i Republiku Srpsku – izjavio je autor filma Mile Savić.

Spomenko je za vrijeme rata više puta ranjavan. Vedrog dječaka, koji je i u teškim ratnim uslovima bio spreman za šalu, saborci se rado sjećaju.

– Pamtim ga kao drago dijete koje je bilo nestašno, puno elana. Svagdje se nalazio, bio je što se kaže pun energije pozitivne. Svako ga je prizivao i s’ njim se volio i našaliti i popričati i tako da eto po tome ga se sjećam – rekao je Spomenkov saborac, Branko Milivojević.

Nakon projekcije filma niko od publike nije ostao ravnodušan. Izraz na licima posjetilaca, dovoljno nam je rekao da su probuđene i one najdublje ljudske emocije.

Nakon što je podlegao ranama od ranjavanja, Spomenko je 1993. sahranjen u selu Jovići, koje se danas nalazi u Federaciji BiH. Vladika zvorničko – tuztlanski Hrizostom, služio je parastos za Spomenka, a u Doboju je počelo i iscrtavanje murala u njegovu čast.

Autor: Biljana Đukić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA