Premijera predstave “Sinovi umiru prvi” u Narodnom pozorištu Srpske

809

Predstava Narodnog pozorišta Republike Srpske “Sinovi umiru prvi” prema tekstu Mate Matišića a u režiji Marka Misirače večeras se premijerno izvodi na velikoj sceni ovog teatra.

Predstava kombinuje elemente antičke tragedije i crne komedije kako bi stvorila bolnu sliku roditelja koji ne mogu da pronađu posmrtne ostatke svoje djec,e iako je rat odavno završen.

U Narodnom pozorištu Republike Srpske postvljena je adaptacija koja je radnju iz Dalmatinske Zagore iz vremena nakon smrti Franje Tuđmana prebacila u Krajinu, u vrijeme nakon smrti Slobodana Miloševića.

Okvir za sliku koji je autor stvorio dramskim tekstom promijenjen je tako da priča lokalnim jezikom, koristeći lokalne specifičnosti – sve to sa namjerom da pokaže univerzalnost problema zagovarajući human odnos prema čovjeku, pogotovo onome koji pati.

Mate Matišić je ovakvu adaptaciju pozdravio. Komad “Sinovi umiru prvi” izrazito je slojevit. Teško da postoji posljedica minulog rata koja ovim komadom nije dotaknuta. U prvom planu je potraga za onima koji su u njemu nastradali od strane odnih koji su ratom emotivno ili dizički osakaćeni.

U predstavi između ostalih igraju Nataša Ivančević, Dragoslav Medojević, Ljubiša Savanović i Vladimir Đorđević. Autorsku muziku potpisuje Petar Topalović iz grupe Sopot.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA