Poginuo najopasniji bosanski terorista

691

Bajro Ikanović, jedan od najradikalnijih i najtraženijih državljana BiH koji se 2013. pridružio terorističkoj organizaciji Islamska država, poginuo je u Iraku, potvrđeno je u Agenciji za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

Bezbjednosne službe u BiH označile su prethodnih godina Ikanovića kao najopasnijeg od terorista iz BiH, zajedno sa Nusretom Imamovićem, koji se nalaze na stranim ratištima. Ikanović je u Siriji i Iraku važio za komandanta poznatog Bosanskog odreda koji broji 300 vehabija iz BiH, Sandžaka i drugih dijelova Zapadnog Balkana.

Iz Agencije je naglašeno da je Ikanović duži vremenski period predmet interesovanja SIPA i da je protiv njega 10. juna 2014. godine Tužilaštvu BiH podnesen Izvještaj zbog sumnje da je počinio krivično organizovanje i pripadanje terorističkoj grupi. Naime, on je 2007. godine osuđen na četiri godine zatvora zbog pripremanja terorističkog napada, da bi se po izlasku iz zatvora pridružio Islamskoj državi, zbog čega je SIPA opet pokrenula istragu protiv njega.

Ikanović je u BiH bio stacioniran u Hadžićima, važio je za vođu vehabija sa područja Sarajeva, i smatra se da je odgovoran i za odlazak na desetine vehabija iz BiH na ratišta u Siriju i Irak.

UTICAJ

– Ikanović je važio za jednog od najuticajnijih članova ID sa Zapadnog Balkana. Koliki je ugled imao među islamistima pokazuje i podatak da je Ikanović bio jedini komandant u ID koji nije sa područja Sirije i Iraka – kaže za “Novosti” Dževad Galijašević, ekspert za borbu protiv terorizma.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA