Pentagon: Amerika nije spremna za rat sa Rusijom i Kinom

875

Sjedinjene Američke Države mogu uspješno da vode operacije u inostranstvu, ali rizikuju da izgube u slučaju velikog rata sa jakim državama, smatra američki general Mark Mili.

Sjedinjene Američke Države nisu spremne za mogući rat sa Rusijom i Kinom, piše list „Difens njuz“, pozivajući se na načelnika štaba američkih Kopnenih snaga Marka Milija.

Američka vojska može da izvodi regionalne i kontraterorističke operacije, ali potencijalni rat sa jakim protivnicima, kao što su Rusija i Kina, Iran i Sjeverna Koreja u Pentagonu izaziva duboku zabrinutost, smatra general.

Prema riječima Milija, borbena spremnost američke vojske slabi zbog smanjenja budžeta, borbe protiv terorizma i ratova u Iraku i Avganistanu.

„Američka vojska je sada spremna da se bori protiv DAEŠ-a, Al Kaide, Nusra fronta i ostalih terorističkih grupa. Kada govorimo o rizicima, mislimo na rat velikih razmjera sa jednom ili više zemalja — Kinom, Rusijom, Iranom i Sjevernom Korejom“, citira „Difens njuz“ Marka Milija.

General je izjavio da američka vojska može da izgubi rat, jer nije u stanju da odgovori na akcije protivnika i postigne sopstvene vojne ciljeve.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA