Parlamentu RS upućen zahtjev za hitnu reformu u zdravstvu

452

Predstavnici Unije sindikata radnika u zdravstvu Republike Srpske (RS) predali su danas nadležnim u Narodnoj skupštini RS-a zahtjev kojim traže da Vlada RS-a pripremi osam nacrta zakona za hitne reforme u zdravstvu. Uz zahtjev su priložili i 16.931 potpis građana koji podržavaju ovu inicijativu. Smatraju da je neophodno usvojiti nove zakone o zaštiti pacijenata, o zdravstvenoj zaštiti, doktorskoj i djelatnosti medicinskih sestara, tehničara i babica, kao i zakone o fizioterapeutskoj djelatnosti i ostalim djelatnostima u zdravstvu.

Traže da se pripremi i zakon o sistemu kvaliteta zdravstvenih usluga te o prestanku primjene zakona o platama zaposlenih u javnim ustanovama u oblasti zdravstva u RS-u. Potpisivanje peticije za usvajanje ovih akata organizirano je u RS-u od 15. do 21. februara. Predsjednik Upravnog odbora Unije sindikata radnika u zdravstvu Miodrag Femić danas na pres-konferenciji u Banjoj Luci nije otkrio dalje korake sindikalne borbe, ukoliko entitetski parlament ne prihvati ovu inicijativu.

Međutim, potpredsjednik ove sindikalne organizacije Željko Šukalo je dodao da, ukoliko parlamentarci ne prihvate njihove zahtjeve, nije isključeno da će tražiti od svog članstva da na lokalnim izborima ne glasaju za stranke koje se oglušuju na zahtjeve sindikata zdravstvenih radnika. Ipak, očekuju da će njihova inicijativa biti prihvaćena.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA