Osam godina zatvora za džihadistu iz BiH

623

Pedesetogodišnji državljanin BiH Fikret Begić osuđen je pred sudom u austrijskom gradu Gracu na osam godina zatvora zbog saradnje sa “Islamskom državom”, za koju je regrutovao i borce.

Begić, koji je rođen u Konjicu, a bio je optužen za terorističko i kriminalno udruživanje, prema navodima porote, i sam je htio da se priključi svirepoj terorističkoj organizaciji “Islamskoj državi”, pišu “Nezavisne novine”.

Čitanje presude Begić nije sačekao mirno, već je upadao u riječ uzvikujući sudiji “rat nikada nije završen”, na šta je sudija odgovorio da svako ko učestvuje u tom ratu važi za radikalizovanu osobu.

Sudija je dodao da optuženi u cijeloj priči nije nebitan dio, ali ne i najbitniji, a kao jasan dokaz da je želio da napusti Austriju u pravcu Sirije pomenuo je činjenicu da je otkazao stan u Gracu.

– Zbog toga sam terorista? To je smiješno. Bravo – odgovorio je Begić i aplaudirao sudiji, a poroti uputio riječi da “rade šta god žele”. Kada mu je sudija rekao da će osam godina provesti u zatvoru, on je odgovorio: – a zašto ne i 20?.

Tužilac je optuženog ranije opisao kao “osobu koja je često prisustvovala predavanjima Mirsada Omerovića poznatijeg kao Ebu Tejma”, nakon čega je postao radikalan.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA