Optužbe NATO-a: Putin i Asad žele izbjeglicama destabilizovati Evropu

595

Visoko rangirani komandant NATO-a general Filip Bredlov optužio je ruskog predsjednika Vladimira Putina da namjerno podstiče izbjegličku krizu kako bi Evropu preplavio izbjeglicama i destabilizovao kontinent, piše Daily Mail.

Bredlove je rekao da velik broj sirijskih izbjeglica ima razarajuće djeluje na Evropske zemlje, a sve to stavlja Rusiju u bolji položaj.

Makedonija je tokom protekle noći propustila samo 170 izbjeglica, a hiljade njih ostale su na grčkoj strani granice. Posljednjih dana na hiljade izbjeglica luta Grčkom, a država im smještaj osigurava na stadionima jer nema dovoljno zatvorenih prostora da ih se sve smjesti.

Bredlove je optužio Rusiju da pomaže Asadu da izbjegličku krizu pretvore u oružje protiv Zapada. Bredlove, koji je inače glavnokomandujući evropske komande vojske SAD-a, tvrdi da je izbjeglička kriza skrenula pažnju evropskih zemalja sa drugih zadataka.

– Oružje koje koristi Asad, kao i neprecizno gađanje koje koriste ruske snage. Ne vidim nijedan drugi razlog za to osim da se izazove kriza i da izbjeglice postanu problem nekog drugog, rekao je Bredlove.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA