Obilježeno 20 godina od egzodusa Srba iz Sarajeva

1182

Obilježavanje 20 godina od egzodusa Srba s područja Sarajeva nastavljeno je akademijom koja je održana u bijeljinskom Centru za kulturu, a pod pokroviteljstvom predsjednika Milorada Dodika.

Akademiji su prisustvovali brojni Srbi koji su prije dvadeset godina bili učesnici ovih nemilih događanja, kao i  najviši zvaničnici Republike Srpske.

Predsjednik Srpske rekao je da su sarajevski Srbi veliki stradalnici proteklog rata i po broju žrtava, ali i imovini koju su ostavili, a veliku zahvalnost im dugujemo za njihovo učešće u stvaranju Republike Srpske.

Danas, nakon 20 godina od egzodusa Srba sa područja Sarajeva, prisjećamo se golgote našeg naroda koji nije mogao da ostane na prostoru Sarajeva, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Govoreći na akademiji, Dodik je istakao je da se po ovim događanjima vidi da multietnički koncept nije održiv. Ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić u vrijeme egzodusa sarajevskih Srba radio je u Komesarijatu za izbjeglice Republike Srpske i bio svjedok događaja kada se odlazi u nepoznato, ostavljajući sve stečeno i noseći ono najdraže što su izgubili, svoje mrtve.

Narod sa prostora Sarajeva u Odbrambeno-otadžbinskom ratu podnio je velike žrtve da odbrani svoje teritorije koje je ipak morao napustiti. I ovo obilježavanje 20 godina od egzodusa sarajevskih Srba treba da bude putokaz koliko nam znači Republika Srpska, jer smo ostavili sva materijalna dobra kako bi živjeli sa svojim narodom, naglasio je predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić.

Više od 120.000 sarajevskih Srba napustilo je ognjište, a polovina njih našla je utočište u Semberiji te odlučila da trajno živi u ovom dijelu Srpske, rekao je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić. Na svoj način o egzodusu sarajevskih Srba govorio je i Nele Karajlić, koji je zbog ratnih dešavanja napustio Sarajevo.

Nakon svečane akademije prikazan je dokumentarni film o egzodusu Srba, autora Dragana Elčića pod nazivom “Sarajevski egzodus – tri tačke na mir”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA