Na Balkan se vratilo 300 džihadista

542

Iz zemalja Zapadnog Balkana od 2012. godine na ratišta u Siriji i Iraku otišlo je 875 džihadista od kojih se do sada vratilo 300, a trećina ih je optužena primjenom novih zakona, istaknuto je na današnjoj regionalnoj konferenciji Balkanske istraživačke mreže /Birn/ u Sarajevu.

Na konferenciji “Balkanski džihadisti: radikalizacija i regrutovanje boraca za Siriju i Irak” predstavljeni su rezultati regionalnog istraživanja Birna u vezi sa odlascima na strana ratišta, kao i nastojanjima vlasti iz regiona da istraže i procesuiraju ove slučajeve.

Prema iznesenim podacima, 875 lica iz BiH, Albanije, Srbije, Makedonije i Crne Gore otišlo je u Siriju i Irak od 2012. godine, a najveći broj odlazaka na strana ratiša zabilježen je 2012. i 2013. godine.

Broj odlazaka smanjen je sredinom 2013. godine kada su usvojeni zakoni u kojima je definisano da odlazak na strano ratište predstavlja krivično djelo.

Zamjenik direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH Uroš Pena naveo je na konferenciji da za borbu protiv radikalizacije nije dovoljno samo krivično goniti lica koja su bila na stranim ratištima.

– Ako nemamo sveobuhvatnu analizu fenomena odlazaka i radikalizacije, kako mislimo da razvijemo efikasnu strategiju? Policija se mora vratiti djelovanju u okviru zajednica. Moramo biti među ljudima kako bi se efikasnije borili protiv ovih problema, rekao je Pena.

Ekspert Međunarodnog centra za borbu protiv terorizma iz Haga Bibi van Ginkel naglasila je da se radikalizacija dešava zbog osjećaja besperspektivnosti, a da religija predstavlja manji faktor.

Na konferenciji je razgovarano i o modelima deradikalizacije, pri čemu je istaknuta uloga medija i islamskih zajednica u zemljama regiona.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA