Miščević: Srbija bezbjedna dok cijela EU ne prizna Kosovo

618

Šefica Pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević ocijenila je danas da je izjava izvjestioca EP za Kosovo Ulrike Lunaček da je priznanje Kosova uslov Srbije za ulazak u EU van konteksta rasprave u parlamentu i licni stav Lunačekove.

Miščević je za B92 rekla da je Srbija bezbjedna, dok sve članice EU ne priznaju Kosovo.

– Ne traži EU to i ne može da traži. EU to ne radi, već njene članice. Sve dok sve članice ne priznaju Kosovo to ne može da se traži do nas – navela je Miščević.

Kako dodaje, svaki put se, kada neko to pomene, otvori debata za koju trenutno nije momenat, jer je momenat za dijalog i razvoj odnosa sa Prištinom.

Na pitanje o poglavlju 35, Miščević kaže da je direktor kancelarije za KiM Marko Đurić prošle sedmice u Briselu sa kolegama iz Prištine vodio dijalog u tehničkim pregovorima.

Miščević je rekla da pitanje otvaranja poglavlja uopšte nije tema u kampanji, i da o tome postoji opšti konsenzus.

– Zbog izborne kampanje naš rad ne stoji. Radimo sve na tome da pripremimo sva dokumenta da bismo u doba holandskog pregovaranja otvorili još dva kljucna poglavlja – 23 i 24 – podvukla je Miščević.

Kada je riječ o poglavlju 23 i izjavama iz Hrvatske da neće dati zeleno svjetlo Srbiji, Miščević kaže:

– Slušamo poruke iz Zagreba, hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Miro Kovač je izjavio da možemo veoma brzo očekivati pozitivan stav i da će Hrvatska pomoći Srbiji u ispunjavanju uslova – kazala je Miščević.

Kada je riječ o presudi lideru radikala Vojislavu Šešelju, Miščević navodi da je Srbija dala odgovore u akcionom planu, razgovarala o tome sa Zagrebom i sarađuje sa Hagom.

– Vidjećemo kako ce se to razvijati. To zavisi od samog Tribunala. Srbija ne odustaje ni od jedne obaveze kada je riječ o saradnji – navodi Miščević.

Ona je dodala i da je Akcionim planom za manjine, uz saglasnost svih, predložen put tokom kojeg ce uslijediti izmjene zakona i ustavne promjene.

– Ključ uspjeha čitavog regiona je u rješavanju spornih pitanja na bilateralni način. To su rješenja za pomirenje, za nestale, izbjegle i raseljene, za ratne zločine – zaključila je Miščević.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA