Makedonija: Demonstranti traže nastavak podizanja krsta

688

Ni nakon sinoćnjih protesta Albanaca, tokom kojih su povrijeđena tri policajca, Vlada Makedinije nije odustala od postavljanja velikog krsta u skopskom opštini Butel.

Pojedini mediji objavili su da je Vlada noćas na hitnoj sjednici odustala od postavljanja krsta, ali je ta vijest danas demantovana. I Albanci i Makedonci najavili su da će sutra nastaviti proteste, od kojih su danas odustali zbog Zadušnica.

Nekoliko hiljada demonstranata zatražilo je danas u Skoplju odgovornost i ostavku ministra unutrašnjih poslova Olivera Spasovskog, zbog toga što policija nije spriječila aktiviste albanske Demokratske unije za integraciju /DUI/ da sruše temelje za podizanje krsta u naselju Butel i podignu kamp.

Lider Svjetskog makedonskog kongresa /SMK/ Todor Petrov, u svojstvu organizatora današnjeg protesta ispred sjedišta MUP-a u Skoplju, upozorio je da ova organizacija neće dozvoliti da opština Čair “postane geto vehabista i islamskog radikalizma, kao i da u Makedoniji neće dozvoliti sirijski scenario”.

– Neprihvatljiva je mržnja prema krstu. Makedonci do sada nisu srušili nijednu džamiju, divlju gradnju, ali sve ima granice i strpljenje, upozorio je on.

Petrov je rekao da krst nije odgovor na dvoglavog orla koji je prije dvije nedjelje postavljen u Čairu. On je naglasio da će SMK kao znak pomirenja, 13. marta, na Bijele poklade, pokrenuti inicijativu za izgradnju crkve Teofana Stilijana Nolija, poznatijeg kao Fan Noli, osnivača albanske pravoslavne crkve. Crkva će se, prema inicijativi SMK-a, nalaziti između gradskih opština Čair i Butel.

Današnji protest, koji je podržao vladajući VMRO-DPMNE, uslijedio je kao reakcija na rušenje temelja za izgradnju 55-metarskog pravoslavnog obilježja.

Na protestu su bili prisutni poslanici VMRO-DPMNE Andon Čibišev i Valentina Božinovska, koja je i predsjednik parlamentarne Komisije za odnose za vjerskim zajednicama. Demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo “Olivere ostavi profesionalce da vrše posao”, “Olivere zašto primaš platu”, a skandirali su i “Makedonija” i “Makedonsko neće nestati”, noseći makedonske zastave.

Svjetski makedonski kongres uputio je zahtjev MUP-u da obezbijedi uslove za izgradnju krsta u Butelu i preduzme mjere protiv izvšrilaca koji su oštetili imovinu na građevinskoj parceli. Protest je završen mirno, uz pjesmu “A bre Makedonče”.

I Albanci, i Makedonci nastavak protesta najavljuju za sutra. Analitičari kažu da je riječ o novoj epizodi predizbornog scenarija, i da se borba za glasove Albanaca zahuktava pred izbore zakazane za 5. jun.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA